Berczelly Réka, a Baptista Szeretetszolgálat sajtósa: 45 ezer kisgyerek számára tettük szebbé a karácsonyt

Pataki József 2022.12.24. Profil

Berczelly Réka, a Baptista Szeretetszolgálat sajtósa: 45 ezer kisgyerek számára tettük szebbé a karácsonyt

A Baptista Szeretetszolgálat pr vezetője és szóvivője, Berczelly Réka már sok helyet megjárt a médiában, most viszont úgy érzi végre megtalálta azt a hivatást, amiért érdemes minden reggel felkelni. Mások megsegítése az ő szívét is örömmel tölti el. Idén tartották meg a 19. Cipősdoboz Akciót, amelynek keretein belül nehezebb sorsú gyerekeket ajándékoznak meg az ünnepekkor. A gazdasági válság ellenére  is nagy volt az adakozó kedv, de erről bővebben az AcNewsnak adott interjújában beszélt.

Cba - cikk közötti

Annak idején te is újságíróként kezdtél, elég sok helyen megfordultál, szerkesztőként, majd sajtósként. Most a Baptista Szeretetszolgálat pr vezetője, szóvivője vagy. Mióta vagy velük, illetve hogyan kerültél hozzájuk?

Valóban sok helyen dolgoztam a médiában, több területet kipróbáltam. Most mindezt a tapasztalatot, a rengeteg ismeretséget tudom hasznosítania megannyi nemes ügy érdekében, és ettől nagyon boldog vagyok. Semmi sem volt hiába, összeállt a kép: minden azért történt a múltban, hogy itt, a Baptista Szeretetszolgálatnál a szakmai tudásom legjavát nyújthassam. Ötödik éve dolgozom nekik, régi kedves ismerősöm, Vujity Tvrtko ajánlott a Szeretetszolgálat alapító-elnökének, Szenczy Sándornak. Ő vett fel, de sajnálatos módon alig egy hónapot dolgozhattunk együtt betegsége, majd idén bekövetkezett halála miatt.

Úgy érzed megtaláltad számításaidat?

Igen, teljes mértékben úgy érzem, hogy itt megtaláltam a számításaimat. Egyrészt egy maximálisan elfogadó, támogató környezetben dolgozhatok. Nagyon hálás vagyok a főnökeimnek a szakmai szabadságért! Fantasztikus ez a támogatás részükről! Dicsérnek és jutalmaznak az egész szervezet szintjén, amitől minden kolléga hasznosnak, sőt nélkülözhetetlennek érzi magát. Nem túlzás, de ezért a munkáért érdemes felkelni minden reggel, hiszen minden emailnek, amit elküldök, minden telefonnak, amit elintézek, kézzelfogható haszna van, segítettem vele egy rászorulón.  Ilyet sosem éreztem korábban! Boldogsággal tölt el, hogy ennyire hasznos munkát végzek egy olyan szervezetben, amiben minden és mindenki azért van, hogy másoknak jobb legyen az élete.

Milyen érzés volt amikor először segítettél embereken?

Amikor csatlakoztam a Szeretetszolgálathoz, éppen a 15. Cipősdoboz Akció kezdődött, és Chuck Norrist láttuk vendégül ebből az alkalomból. Már ettől úgy éreztem, hogy itt nagyon jó lesz nekem! Nem sokkal ezután meglátogattam az ország egyetlen gyermekhospice házát, a Tábhita Házat, ahol gyerekeknek és családjaiknak igyekeznek megkönnyíteni az elmúlást. Anyaként ez szinte kibírhatatlan volt számomra! Ekkor elbizonytalanodtam, valóban nekem való-e ez a munka, bírni fogom-e. Azóta számtalanszor jártam hajléktalanszállón, autistákkal és Down-szindrómásokkal foglalkozó intézményekben, visszamentem a hospice házba, és a sokadik Cipősdoboz Akción vagyok túl. Megerősödtem lelkileg, és ma már biztos vagyok benne, hogy ez számomra a legmegfelelőbb munka. Nincs nemesebb cél annál, minthogy segítsünk annak, aki rászorul.

Van valami személyes történeted, ami egy adományozó akció során nagyon megérintett?

Rengeteg ilyen történetem van már! Egyszer egy tévéstábbal mentünk forgatni Istvánhoz, akiről annyit tudtunk, hogy hajléktalan és közfoglalkoztatottként dolgozik az egyik szállónkon. Elvitt minket, hogy megmutassa, hol, hogyan él. Nem hittünk a szemünknek a stábbal! Önkényes telekfoglalóként élt. Korábban volt egy kunyhó a területen, amiben az élettársával meghúzták magukat, de pár héttel a látogatásunk előtt leégett, a nő pedig súlyos sérülésekkel kórházba került. István a maradék holmikból, egy fotelból és amit azóta szerzett, összetákolt magának egy ólat, jobb szót nem tudok rá. Kemény tél volt ekkor, s csak azért nem fagyott halálra, mert a két németjuhász kutyája két oldalról melegítette őt éjszakánként. István minden reggel hajszál pontosan, több órányi gyaloglás után innen érkezett meg a munkahelyére. Miután bemutatták a riportot, nem túlzás, az egész ország megmozdult, gyűjtés indult a férfi számára. Kapott kisházat, ágyneműket, ruhákat és pénzt is. Ám be kellett látnom, hogy segíteni valakin nagyon nem egyszerű feladat, egy külön szakma, amiért nagyrabecsülöm a kollégáimat. István szinte semmit nem fogadott el, nem tudott változtatni az életén. Egy időre hajlandó volt szállóra költözni, ám utána ismét a „szabad” életet választotta. Több szempontból nagyon megérintett ez a történet, egyrészt látni egy embert így élni, borzalom, másrészt a hatalmas segítőkészséggel szembesülni óriási meglepetés volt. Ugyanakkor csalódottságot éreztem, hogy mégsem sikerült igazán segíteni. Azóta sokszor felmerül bennem a kérdés, hogy miért? Miért hagyja magát sok ember kizsákmányolni, ha fogva tartják, miért nem szökik meg azonnal? Miért nem élnek a segítséggel? Ennek ellenére tesszük a dolgunkat: segítünk, mindenkinek annyira, amennyire engedi. Természetesen nagyon pozitív esetek is vannak, nagy szakmai sikerek. Egy kizsákmányolt, fogvatartott roma hölgy, akin az emberkereskedelemmel foglalkozó kollégák évek óta segítettek, nemrég diplomázott le. Ő az egyik szereplője a készülő könyvemnek.

Idén is megtartottátok a cipősdoboz akciót, amihez az évek során már rengeteg ismert ember adta az arcát, segítségét. Honnan ered ez a kezdeményezés?

Az idei a 19. Cipősdoboz Akció volt, s a gazdasági nehézségek ellenére nagy sikerként könyveljük el, hogy pár darab híján 45 ezer dobozt sikerült összegyűjtenünk. Ez azt jelenti, hogy ennyi kisgyerek számára tettük szebbé a karácsonyt. Fantasztikus látni a dobozok átadásakor az örömöt a szemükben! Nagyon sokuknak nem is kerül más ajándék a fa alá, ha egyáltalán van otthon karácsonyfa… Eleinte külföldről érkeztek a szeretetszolgálathoz ilyen ajándékok, amikor is úgy gondolták a szervezetnél, itthon is gyűjtésbe fognak.

A világot sújtó válság (háború, Covid) meglátszik az adakozó kedven?

Sajnos azt kell hogy mondjam, meglátszik valamennyire, tavaly több, mint hatvanezer cipősdoboz ajándékot gyűjtöttünk össze. A háború kitörésekor soha nem látott adakozási hullám söpört végig az országon, fantasztikus volt látni, ahogy az emberek segíteni próbálnak a menekülteken! Az adakozási kedv természetesen csökkent azóta, ezt tetézi még a gazdasági válság, a megszorítások, az, hogy mindenkinek sokkal nehezebb most. Ám pont ezért volt rendkívül jó érzés, amikor a fő gyűjtőponton, a Városháza téren álló Cipősdoboz várban nyílt az ajtó, s beadtak egy-egy dobozt! Akkor mégis azt éreztük, lehet itt bármilyen nehézség, cipősdobozt adni ma már trend, szokás! Hagyománnyá vált az akciónk! A magánszemélyeken kívül egyre több cég áll mellénk és segíti a munkánkat, s az önkéntesek is szép számmal jelentkeznek.

Milyen nagy terveid vannak a jövőre nézve?

Egyelőre egy tervem van, hogy befejezem végre a könyvemet, amit az emberkereskedelemről írok. Olyanokkal készítettem interjút, akiket kihasználtak, rabszolgaként, csicskaként fogvatartottak, emberi mivoltukban megtapostak, megszégyenítettek. A többségük felállt ebből a helyzetből. A könyvvel szeretném felhívni az emberek figyelmét arra, hogy akár a szomszédunkban is tarthatnak rabszolgákat, legyünk figyelmesek mások iránt!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

3:0-ra verte a magyar focicsapat a bolgárokat

Virág Márton 2023.03.28.
Orbán Viktor a Facebook oldalán üzent a magyar csapatnak a győzelem után.

Fresh Viki várandós, de nem akar a szülésre gondolni

Kiss Nikolett 2023.03.27.
Kislánnyal gazdagodik a család - mondta a AcNewsnak.

Nem hiszi el, mit művel Bódi Sylvi a barátnőjével

Pataki József 2023.03.27.
60 és 250 ezer forint között vannak a szolgáltatásaik.

Huppsz

Weisz Fanni szemet szúró pólóban pózol

Marinov Zsuzsanna 2023.03.27.
Talpig fel van öltözve, egyeseknél mégis kiverte a biztosítékot a fotója.

Meglopták a terhes Rihannát – 37 ezer dollár a kár

Kiss Nikolett 2023.03.27.
Rihanna házát két héten belül másodszor lepték el rendőrök.

RSV vírus támadta meg Tóth Gabi lányát

Marinov Zsuzsanna 2023.03.27.
Követői kiverték a balhét - szerintük pénzt csinált a kislánya betegségéből. Pedig nem.
mbvk 3
mbvk 5
MBVK 2

AC News

6 éves kisfiú tűnt el Tolnáról, hajtóvadászat indult utána

Virág Márton 2023.03.28.
Retteg a kis Gergőért a családja, kabát nélkül ment világgá.

Berúgja az ajtót a tél: pokoli szélre, havazásra kelünk

Virág Márton 2023.03.28.
Tomboló sarkvidéki förgeteg csap le ránk, nincs kegyelem.

Megszökött egy bika a vágóhídról

AC News 2023.03.27.
Tudta, mi vár rá? Mert úgy tűnik, mintha el akart volna menekülni a sorsa elől.

Sziréna

Betonba döngölték a TEK-esek a drogdílereket - videó

Virág Márton 2023.03.28.
Bravúros munkát végeztek az NNI munkatársai.

Tinilányt akart megerőszakolni a román férfi

Pataki József 2023.03.27.
Borzalmas dolgot művelt a közel 30 éves férfi a 15 éves kislánnyal.

Szörnyethalt az egri motoros: 180-nal rohant a korlátnak - videó

Virág Márton 2023.03.27.
90 méteres féknyomot hagyott maga után, mégsem tudott megállni.
mbvk 8
MBVK 2
MBVK 1

Itthon

Újabb nagykövetség nyílt Budapesten

Pataki József 2023.03.27.
Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigetelts&eacu...

Orbán Viktor támogatja Szerbiát

Pataki József 2023.03.27.
A miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Vladimir Orlicot, a Szerb Nemzetgyűlés elnökét.

Románia megint durván beelőzhet

Pataki József 2023.03.24.
A szomszédos ország nem csak utolérte a magyar gazdaságot, de hamarosan le is hagyhatja.

Világ

Családügyi miniszter: a béranyaság rasszista

Pataki József 2023.03.27.
A béranyaság megalázza a nőket, törvénytelen kereskedelmi tevékenységnek számít, és a szülők kiválasztása rasszizmust hordoz magában Eugenia Roccella családügyi miniszter szerint, aki zé...

Megállt az élet Izraelben

Pataki József 2023.03.27.
Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalak&iacut...

Bosszút álltak a boszniai szerbek: odacsaptak az amerikaiaknak

Pataki József 2023.03.24.
Megszakította az együttműködést az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság boszniai nagykövetségeivel a boszniai Szerb Köztársaság kormánya, mert indoklásuk szerint Washington és Lond...
MBVK 2
mbvk 3
MBVK 1

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Sorsszerencse: 60 év után nászútra mehet az idős pár

Marinov Zsuzsanna 2023.03.27.
Mindezt egy benzinkúton vásárolt kaparós sorsjegynek köszönhetik.

Szigorodik az elektromos rollerek használata

Kiss Nikolett 2023.03.27.
Azokat az eszközök, amelyek meghaladják a 25 km/órás sebességet, segédmotoros kerékpárnak minősülnek majd.

Hátborzongató támadás: szétmarcangolta a kutya a győri asszonyt

Kiss Nikolett 2023.03.27.
Aztán a nő kiskutyáját egy harapással megölte.
mbvk 3
mbvk 4
MBVK 1
Remiz uzlethaz - felugro