Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

2022.06.30. Profil

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Fotók: Palyi Zsófia

Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több országában látják szívesen különféle konferenciákon, ír előad, hallgat, formál. Minden sejtjével arra törekszik, hogy kisimítsa a társadalmunk gyűrődéseit.

Cba - cikk közötti

Honnan jött a motiváció, hogy szociális téren bontsd ki a szárnyaidat és felemeld a hangod fontos társadalmi ügyekben?

– Ez egy tök jó kérdés. A baráti társaságomban sokszor felmerül, hogy mi volt előbb, a motiváció vagy a külső nyomás. Én roma nemzetiségi gimibe jártam Pécsre, a Gandhi, ahol a diákok 98%-a roma származású volt. A normál tantárgyak mellett szerepelt a tanrendben a cigány kultúra, a nyelvek. 12 évesen belecsöppentem ebbe a világba, ahol a roma identitás kiemelt fontosságú szerepet játszott. Nyilván, ha ilyen közegben nősz fel, hatással lesz rád és te is ebben tervezed a jövőd. Persze, ne beszéljünk rólam úgy, mint a fehér hollóról. Csepp vagyok a tengerben, rajtam kívül nagyon sok roma aktivista, kutató, szakember dolgozik elhivatottan és teszi a dolgát.  

Szóval akkor te konkrétan ilyen kis burokban nőttél fel, elzárva a világ ártó hangjaitól?

Nem éppen. Nyilván a gimi alatt az iskolában nem tapasztaltam atrocitásokat. Ezek a suli falain kívül viszont végig elkísértek az életem során. De nem volt egy nagyon szélsőséges, megalázásokkal tarkított, traumákkal teli gyerekkorom. Jó tanuló voltam, inkább a versenyszellem miatt kaptam néha egy-egy cigányozást az osztály vagy az iskola más éltanulóitól. Többnyire úgy találkoztam ezzel, hogy más romákról beszéltek degradálóan. Éreztem, hogy ez nem okés, már akkor is bennem volt a tettvágy, hogy tegyek ez ellen valamit, csak akkor még nem tudtam, hogyan reagáljak vagy mit tehetnék.

De mégis a francia szakot választottad a felsőoktatásban.

A gimiben volt lehetőségem nyelvet tanulni, a beás- és lovári cigány mellett megtanultam angolul és franciául is. Való igaz, ezutóbbi annyira megtetszett, hogy a PTE francia szakán folytattam a tanulmányaimat. A főszakom volt a francia, mellé minorszakként választottam a romológiát. Imádtam a kutatásokat, a szociológiai tanulmányok írását, ez is egy lépéssel közelebb hozott ahhoz, aki ma vagyok. Aztán 2012-ben kimentem Franciaországba egy évre. Ott akkor kinyílt a világ előttem. valami bennem- és a világomban is. Onnantól kezdve utazgatás az életem. Mindenféle szemináriumokra jártam szerte Európában. Amerikában is gyakornokoskodtam egy rövid ideig. Láttam, hogy a kisebbségek inklúziója játékosan folyik ott és Európa nyugati régióiban. Én is ezt akartam csinálni, itthon, a hazámban.

Mikor kezdtél el tenni? Mikor jött ez az a pont, amikor úgy érezted, hogy vissza kell adnod a közösségednek?

Amikor úgy éreztem, hogy van elég tudásom, akaratom és hatásom tenni ezek ellen, akkor elkezdtem felemelni a hangom. Aztán mikor feljöttem Budapestre, az adott egy baromi nagy löketet. Előtte is aktívan vettem részt kutatásokban, különböző projektekben, de nem aktivista szinten voltam jelen. Sokszor megkapjuk, hogy adj vissza a közösségednek, mert ez a kötelességed. Aztán ez beépül. Szerintem már az is elegendő tud lenni, ha roma emberként sikeresek és aktív tagja leszünk a társadalomnak és közben nem felejtjük el az identitásunkat. Én ezt azért csinálom, mert szeretem csinálni. Nem vagyok senkinek a képviselője, én csak felerősítem a problémákat, amiket romaként megélünk, a szócsöve vagyok ennek. Nem akarok én bábáskodni mások felett. Nem tudok egymagam képviselni kb. egymillió embert.

Jelenleg mivel foglalkozol?

– Van egy egész jó számokat produkáló videóbeszélgetésünk, podcastunk, az Ame Panzh, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy mi öten. Ott kibeszéljük a társadalmi problémákat roma szempontból és behozunk olyan új nézőpontokat, amik itthon még sajnos alig ismertek. A TV Baxtale honlapján jelennek meg rendszeresen blogbejegyzéseim is, illetve lehetőségem nyílt a Joy magazinnal együttműködni, most épp a második cikkemen dolgozom, az első a kolorizmussal foglalkozott, „A barna ötven árnyalata” címmel jelent meg a lapban. Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák, mintha nem lenne szabad beszélni arról, hogy egy nő lényegesen kevesebb pénzért dolgozik, vagy, hogy egy roma fiatalnak milyenek az esélyei a munkaerőpiacon. Na és akkor még nem beszéltünk a kettő keresztmetszetéről: a fiatal roma nők helyzetéről. Írtam a Mérce.hu-ra is pár cikket és nem formális oktatásban telnek a hétköznapjaim. Workshopokat- és előadásokat tartok, emellett egy programot koordinálok. Igyekszem változatossá tenni a munkával töltött időmet. Bármelyik projektemhez nyúlok, szívesen teszek bele időt, energiát és fáradságot, nem nyűg.

Mindemellett jut időd modellkedni is.

Nem vagyok én modell! Felkért a Romani Design, hogy a nőnapi kezdeményezésükön vegyek részt, ott készültek rólam is képek a ruháikban, amikkel promotálják a márkát. Ez egy kiváltképp kedves felkérés volt számomra, hiszen amellett, hogy szupportálhattam egy hazai, ráadásul egy roma brandet, még üzenetet is hagyhattam a kampánynak köszönhetően.

Amellett, hogy a cigányság helyzetével foglalatoskodsz, van egy másik kereszted: a női egyenjogúság. Nem nehéz egyszerre két keresztet cipelni?

Nem tekintek keresztként rájuk, mindkettő szorosan kötődik hozzám és egyiket sem hagyhatom szó nélkül. Miért van az, hogy a munkaerő piacon egy nő értéktelenebb, mint egy férfi? Rengeteg olyan helyzet van, amikor csak azért nem vesznek fel egy nőt dolgozni, mert félnek tőle, hogy elmegy majd szülni. Ezek ellen igenis fel kell lépni, szót kell emelni! Oda kell tolni az emberek orra alá, hogy „hello, ez is egy létező probléma”. Nem lehetünk a konyhában, ahogy azt a műmacsó társadalom elvárja! Egy roma nőt pedig többszörösen érint mindez. Nem csak a rasszizmus, de a szexizmus is. Úgy érzem, muszáj valakinek felszólalnia ezekben a dolgokban. Ezek mellett nem lehet elmenni. Hogyan? Ne már!

Ezt nem lehet kizárólagosan csinálni. Ebben nagyon könnyű kiégni.

Nagyon keveset teszek ez ellen, sajnos. A FOMO (fearing of missing out / félelem, hogy kimaradunk valamiből – szerk.) az életem része. Ha vidéken vagyok a szüleimnél, igyekszem félretenni a telefonom, kerülni a híreket, a munkát és minden online dolgot, de itt Budapesten ez nagyon nehéz. Annyi impulzus ér, hogy akarva-akaratlanul felveszed a fonalat. Ez vidéken teljesen lecsendesedik, ott minden lassúfolyású, nyugodt.

A kis iregszemcsei Juditka mit gondolna arról, ahol most tartasz?

Hát biztosan meglepődne pár dolgon. Annak idején a kertünkből néztem a repülőket és azon gondolkodtam, hogy milyen menő lehet egy repülőn ülni, manapság pedig szinte havi rendszerességgel repülök valahová. Vagy amikor általános iskolában a Mormotás fiút vettük énekórán, ami ugye franciául van. Otthon duzzogtam anyukámnak, hogy nem akarom megtanulni, mikor fogom hasznát venni a francia nyelvnek. Bár ő kertész, vagy jogász akart lenni, nem tudom mit szólna ehhez.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Sáfrány Emese az Intivel közös képükről: Szeretnék véget vetni a találgatásoknak

AC News 2022.08.12.
Sáfrány Emesét és a TNT dobosát júliusban látták először romantikázni, de azon kívül, hogy ismerik egymást, sokáig homály fedte a kapcsolatukat. Emese most egy közös képpel robbanto...

Ideges volt a fellépés előtt Korda György, hét éve nem énekelt a Szigeten

Pataki József 2022.08.11.
Kordáék varázsa nem múlik: megőrülnek értük a fiatalok. Hét év után tért vissza Korda György és Balázs Klári a Sziget Fesztivál színpadára, és olyan bulit csináltak,...

Szélhámos hálójába került Béres Alexandra?

AC News 2022.08.10.
Újabb közismert ember került elő, akit átvert a Béres Alexandrát hitelrontással vádló férfi, K. Izmael. Szegedi Fecsó az AcNewsnak nyilatkozott.

Huppsz

Vastag Csaba nagy lépésre szánta el magát - eljegyezte a barátnőjét - Fotó

AC News 2022.08.12.
Vastag Csaba eljegyezte a párját, Evelint, aki igent mondott  a nők egyik legkedvesebb kérdésére.  

25 éve tűnt el Damon Hill!

Pataki József 2022.08.10.
Palik László híres kérdése napra pontosan 25 éve hangzott el, és azóta is szállóige.

Szülei elvesztése megedzette Gömöri András Máté lelkét

Pataki József 2022.08.09.
A fiatal tehetség elképesztő sikereket ér el, nemcsak a színészet, de a testépítés terén is. Kitartása, keménysége abból is fakad, hogy szüleit korán veszítette el.
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Törött üvegpohárral támadt a mentősre a zavart nő

AC News 2022.08.12.
Mosonmagyaróvárra kérték a mentők segítségét ahhoz a 20 év körüli nőhöz, aki zavartan viselkedett otthon.

Helikopter szállt le egy berekfürdői strandon - lett rosszul egy 70 év körüli férfi

AC News 2022.08.12.
Egy berekfürdői strandon lett rosszul az a 70 év körüli férfi, akihez tegnap reggel kérték a mentők gyors segítségét a rémült szemtanúk.

Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-esen mindkét irányban

AC News 2022.08.12.
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon.

Sziréna

Fiatal hackerekre csapott le a rendőrség

AC News 2022.08.12.
Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal.    

Tokostul tépte ki a tároló ajtaját a rabló

AC News 2022.08.12.
Minden tőle telhetőt megtett arcának rejtegetése érdekében, a szentendrei rendőröknek két nap elegendő volt, hogy az előállító helyiségbe kísérjék azt a bűnügyi felügyelet alatt álló...

Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le Szabolcsban

AC News 2022.08.12.
Hatmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a pénzügyőrök egy autóban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MT...
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Energiahivatal: több mint 20 százalékkal nőtt a megújulókból termelt áram májusban

Pataki József 2022.08.12.
A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége 20,7 százalékkal nőtt Magyarországon májusban az előző év azonos időszakához képest - tájékoztatta a Magyar Energetikai é...

Magyar Levente: az ország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben

Pataki József 2022.08.12.
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második ...

TIM: a háborús helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

Pataki József 2022.08.12.
Az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon. A teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. A hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutató...

Világ

Több mint hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Pataki József 2022.08.12.
Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr c&iacu...

Orosz külügyi szóvivő: állatias idegengyűlölet vezérelte a lett parlament határozatát

Pataki József 2022.08.12.
Nem a tényeken, hanem a helyi politikusok "állatias idegengyűlöletén" alapul a lett parlamentnek az a határozata, amely "terrorizmust támogató országnak" nyilvánította Oroszországot - közölte Ma...

Az EU több mint 60 ezer tonna életmentő segélycsomagot segített Ukrajnába juttatni

Pataki József 2022.08.12.
Az Európai Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 30 országból származó 66 224 tonna életmentő segélycsomag eljuttatását segítette Ukrajnába  - közölte cs...
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06.
Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy...

Jólmenő médiakarrierjét cserélte le a szenvedélyére, ezrek követik játék közben

2022.07.31.
A beltazor néven ismert gamerlány, Kalocsai Márti a képernyőt és a mainstream médiát cserélte le szenvedélyére, a számítógépes játékokra. Továbbra is a hangjából...

Zákonyi S. Tamás: Minden életútban van egyéni dráma

Pataki József 2022.07.23.
A napokban befejeződött „A nemzet aranyai” című, egész estés mozifilm forgatása, amelynek hősei azok a vízilabda legendák, akik 1997 és 2008 között végig verték a világot. Ez alatt a 12 év alat...

Amiről beszélnek

Christiano Ronaldót megalázta korábbi klubjának elnöke

AC News 2022.08.12.
Christiano Ronaldo egykori klubjának elnöke az ötszörös aranylabdást a korára hivatkozva utasította vissza.

Hallgatnia kell a násznépnek - Titoktartásra kérte őket Hosszú Katinka

AC News 2022.08.12.
Meglepő, ám a sztárvilágban nem szoktalan dolgot kért hosszú Katinka az esküvőjére meghívottaktól.

Madonna ruháit hordja a sztár 16 éves fia

AC News 2022.08.12.
Madonna meglepő dolgot árult el egy beszélgetős műsorban a 16 éves fiáról.    
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro