Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

Pataki József 2022.01.22. Profil

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. Feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől függetlenül. Pár évvel ezelőtt egy pénzügyi plázát is létrehozott, de hogy ez pontosan mit jelent és hogyan jutott el idáig, arról az AcNewsnak adott interjújában mesélt.

Cba - cikk közötti

– Miért választotta ezt a szakmát?

– Az első diplomám vendéglátó főiskola szálloda vezetői szak volt. Mivel sajnos akkor senki sem kért meg szállodát vezetni, így kicsit magamba tekintettem és elgondolkodtam, hogy mi is az, ami igazából érdekel. Szerettem volna jó döntést hozni, hogy a munkám a hobbim is legyen, mert csak abban tudsz igazán sikeres lenni.

Aztán azon vettem észre magam, hogy nőként sosem női magazinokat olvastam, hanem gazdasági lapokat, rájöttem, hogy ez egy nagyon érdekes világ, - érdekeltek a részvények, a gazdasági folyamatok, a pénz világa. A családi kasszával elkezdtem tőzsdézni, amely kapcsán bebizonyosodott, hogy van hozzá érzékem. Minden mindennel összefügg, ha ezt jól tudjuk olvasni, és abból pedig következtetéseket levonni, az nagyban meghatározza az irányunkat, -így az enyémet is, hogy mikor milyen instrumentumban, területben érdemes gondolkodni. Hiszek abban, hogy semmi sem véletlen szüleménye és a számok mindig önmagukért beszélnek.

Aztán szép lassan azon vettem észre magam, hogy tényleg a munkám a hobbim. Sosem ragadtam le egy-egy iránynál. Így újabb és újabb ötletekkel jövök elő, talán ez vált a védjegyemmé is, de a klasszikus értelemben vett tanácsadóktól, biztosan ez különböztet meg. Máshogy látom a világot, mert én megoldásokat keresek az ügyféligényekre és nem egy terméket akarok eladni nekik. Ez olyan mint a szobrászat, személyre, igényre formálom a lehetőségeket. Számomra ez is egy művészet, csak kicsit máshogy. Azt hiszem, szeretem azt, amikor meg tudom indokolni, hogy miért pont engem válasszanak!

– 2008-ban alapította meg a cégét, a globális krízis idején. Milyen hasonlóság van az akkori, és a mostani pénzügyi helyzet között?

– Egyesek szemében a pénzügyi válság idején elkezdeni vállalkozni, főleg a pénzügyi területen, őrültség és egyenlő a bukással. Hiszen innen, aki csak tud, menekül. Én a lehetőséget láttam a válságban, - a jó vételi lehetőségeket. A pénz pszichológiáját kellett jól megfogalmaznom az ügyfeleimnek. Értem ez alatt, hogy meg kellett tudni értetni azt, hogy a gazdaság ezen pillanatában, a meglévő portfóliókat nem visszavásárolni kell, hanem még hozzá vásárolni, vagy ha még nem fektetett be, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom. A részvények lefeleződtek. Az ellentétes, higgadt gondolkodás sokat tudott/tud keresni nekünk abban az időben. Az ügyfeleim azóta is nálam vannak.

A mostani pénzügyi helyzetben a vírus jelenléte miatt inkább ágazatok részvényeit, kötvényeit érintette a nagy árfolyamcsökkenés. A turizmusra épülő ágazatok, - szállodák, hajózás, légitársaságok, az olaj ágazatok adták a jó vételi pozíciókat, ami pénzt tudott hozni.

A mostani helyzet az emberek sebezhetőségét mutatta meg, ahol a félelem volt, mint erős érzés, jelen. A munkahelyek elvesztése, az online világba való belépés a home office működtetése.

Egy biztos, hogy ebben a helyzetben az emberek rájöttek, hogy szükségük van tartalékra, biztosításokra,- amellyel a családi életüket teheti biztonságosabbá. Most sokkal könnyebb olyanokról beszélni, mint a saját pénzügyi védelmük kialakítása, vagy éppen a vállalatok munkavállalóiról való gondoskodás.

– Mit kell érteni pontosan egy pénzügyi pláza alatt?

– Gondoljunk csak bele, miből van a legkevesebb mindenki számára az élete során? A helyes válasz erre, hogy az idejéből. Ha egy helyen meg tudják tervezni a hitelemet, a gyermekem jövőjét, vagy a nyugdíjamat, de még a vagyonom védelmét is, és így nem kell elmenni ehhez egyetlen bankba vagy biztosítókba sem, az önmagában már egy főnyeremény! Mert itt megkaphatom a legjobb ajánlatokat a piacról, és csak ki kell választanom, hogy melyik kell.

Az én pénzügyi plázám 2016-ban egyedülállóan épült fel, és építettem ez idáig, amelyben minden pénzügyi szolgáltatás megtalálható. Amelybe besétálhat akár magánszemély, akár cég és minden megoldást megtalál egy helyen, személyre szabottan.

Személyes ügyintézés esetén többnyire hiába megy, mert egészen biztos, hogy nem fognak foglalkozni vele körültekintően, ugyanis sajnos egyik pénzintézet sem tud annyi időt szakítani egy ügyfélre, hogy órákig tervezgessenek vele. Egyszerűen ez nem életszerű! Vagy nem éppen a megfelelő szolgáltatást adják, drága költségeket fizetek érte, pedig ugyanezt a szolgáltatást megkaphatta volna jóval olcsóbban máshol, de ugye ott az ügyfélpultnál ülve erre nincs rálátása.

Ma Magyarországon több mint 6000 pénzügyi megoldás van jelen. A plázánkban az összes biztosító, bank, intézményi vagyonkezelés, privátbank, fizikai aranybank, pályázat, adótanácsadás, pénztárak, határon átnyúló szolgáltatások, egyedi pénzügyi motivációs rendszerek, dolgozói tréningek megtalálhatók. Az Extrema Hungary virtuálisan kézen fogja az ügyfelet és el tudja vinni a pénzügyi szolgáltatások piacára és a megoldásokat az ügyfél igényei szerint együtt összeválogatja. Mi az ügyfél érdekét képviseljük, nem a pénzintézetekét. Nem tudok ilyen cégről, aki így működne. Általában mindenki egy vagy csak pár irányt képvisel. Egyedül az ingatlan portfolió nincs a szolgáltatásink között.

– A pandémia alatt pro bono tanácsokat adott vállalkozásoknak. Miért?

– Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza. Ha segítesz és látják, hogy tényleg igazi segítséget tudsz adni és az nem is akármilyen eredménnyel zárul, akkor az a vállalkozás mindig engem fog választani, legyen az bármilyen pénzügyi megoldás. Mert a bizalom és ez a fajta hozzáállás mindig mindenki számára kifizetődő. Persze segíteni is csak annak tudsz, aki nyitott arra, és persze mer befogadni építő és segítő tanácsokat. Az ilyen felfogással pedig az is, aki éppen megszorult, piacképes marad.

– A szakmai életében mi volt a legemlékezetesebb momentuma?

– Hát az biztos, hogy egyszer könyvet fogok írni, a sok storyról, amely garantáltan bestseller lesz! Persze név nélkül… A témája pedig a tanácsadásaimra, a tapasztalataimra és az emberek szokásaira fog épülni. Talán a legmeghökkentőbb eset azt volt, amikor egy kutyaól alatt 40 millió forint volt egyik ügyfelemnél. 2010-et írunk és persze tudatosan euróban volt, mondván az ügyfél szavait idézve: „Euróban gyűjtöttem, nehogy megromoljon”! Ez tényleg még nekem is abszurd volt, pedig már addig is nagyon sokat láttam.

Ha választanom kéne a legemlékezetesebb pillanatot az pedig az volt, amikor egy addig nagyon jó anyagi háttérrel rendelkező ügyfelem a válásával szinte mindent elvesztett és elhívott magához, hogy találjuk ki, hogyan tovább? Akkor azt ajánlottam neki, hogy az egyetlen megmaradt Balatonon lévő sokat érő családi nyaralóját adjuk el, és az összes összegen vegyen részvényeket. Ami akkor a válság miatt úgyis padlón lévő lefeleződött árfolyamokon lehetett hozzájutni. Ez egy rizikós befektetésnek tűnt neki. Sokat hezitált rajta, mert eddig ez a forma/terület nem igazán volt ismert hazánkban. Inkább ingatlanba fektetnek az emberek, mert az a biztos. De az, hogy valaki eladja a tehermentes ingatlanját és 100%-ban részvényt vegyen... ez nem szokványos. Majd egy hetet rágódott rajta majd felhívott, hogy belevág. Én tudom, hogy akkor azért ment bele, mert úgy érezte neki már minden mindegy. De nem csalódott! Azóta új családja van és a befektetés megalapozta a családi vállalkozását, ami azóta is biztos alapokon áll.

– Nemrég elvitték az 5-ös, és a 6-os lottó főnyereményét. Mit tanácsolna egy olyan embernek, akinek hirtelen a nyakába szakad rengeteg pénz?

– Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy ne a család vagy esetleg a rokonok mondják meg, hogy mit csináljon a hirtelen nagy összeggel, amit nyert. Ahogy az élet minden más területén, a pénzügyi területen is szakemberek dolgoznak, tehát erősen javaslom egy szakember jelenlétét, aki kívülről higgadtan tudja megtervezni a biztonságos jövőt, amely a család vagy egyén élethelyzetéhez passzol. Értem ezalatt azt, hogy a nagy pénz előtti életet hirtelen nem lehet átírni, feladni, meghazudtolni. Tervezni kell rövid, közép és hosszútávra, melyhez elengedhetetlen egy szakember segítsége. A lottó nyertesek 90% lenullázza magát idővel, vagy jobb esetben hasonló élethelyzetbe tér vissza mint, ahonnan indult. Ez pedig annak köszönhető, hogy azt gondolják, hogy ennyi pénz sosem fogy el. Nincs mellettük egy pénzhez értő ember, aki megmondaná neki, mit tegyen. Ilyen egyszerű oknál fogva, ezek a nagy nyeremények többségében szó szerint elúsznak. Már egy kisebb nyereményből is olyan dolgokat tudnának egy életre megoldani, mint pl. a gyerekek iskoláztatását, biztosítani tudnák az első lakásukat vagy egy nyugdíjalapba befizetve gond nélkül élhetne idős korában. Felújíthatná, korszerűsíteni tudná a házát, amit a jelen ingatlanárakkal többszörös haszonnal értékesíthetne…

De egy ekkora nyeremény már nem ilyen egyszerű, az nagyobb tervezést igényel. Közgazdaságtanilag így célszerű tervezni: 1/3 rész ingatlan befektetés, azaz azok megvétele, bérbeadása, amely kapcsán fontos a jó hely megválasztása, továbbá az ingatlan profil iránya (ipari, vagy csak lakások v, házak vétele). 1/3 rész közép és hosszú távú részvények, befektetési alapok. 1/3 részben pedig legyenek kötvények, továbbá - az életet meghatározó és megalapozó – költések. Ide tartoznak még az edukáció, a család jövője szempontjából fontos és így a család egzisztenciájának fejlesztése. Vagy egy esetleges vállalkozás, saját ingatlanunk fejlesztése értéknövelése, feltöltődés, egészségünk bebiztosítása, a gyermekek minőségi oktatása és jövőjének megalapozása neves iskolaválasztás, mely későbbi kapcsolatait is tudja alakítani abban a közegben.

– Mit tart a legfontosabb céljának?

– Az elit ügynökségem a piacon egyediségével meghatározó szerepet töltsön be. Hiszen az egyedisége, a 2018-as applikációnk, a könyvünk a Budapesti Gazdasági Egyetemen lévő tantárgyunk, mind arra ad visszaigazolást, hogy jól haladok a kitűzött célom felé. Céljaim között még az is szerepel, hogy szeretném, ha Magyarországon is egyre pénzügyileg tudatosabbak legyenek az emberek. A tréningjeim egyedisége is erre épül. Itt azt gondolom, hogy ez a munkáltatóknak is nagyon nagy felelőssége. Ezért egy meghatározó szerepkört tölt be az életemben ennek úttörője, éllovasa akarok lenni.  A leglényegesebb, hogy mind ezt úgy, hogy függetlenül semelyik szolgáltató megbízásából. Mert nekem egy megbízóm van, akinek az érdekét képviselem, az pedig nem más, mint az ügyfél!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szikora Robi: Még nem tértem magamhoz

Farkas Márió 2022.05.25.
Szombaton ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját az R-Go. A Papp László Sportarénában tartott, teltházas koncertről kérdeztük Szikora Róbertet, aki még mindig az összejöve...

Visszatért a színpadra a Metal Lady! – Érzi magában a lüktetést

Pataki József 2022.05.24.
Bíró Ica újra felöltötte a bőrszerkót, és miután a hétvégén átvette a Som Lajos életmű díjat, Metal Ladyként tért vissza a színpadra. Lapunk megtudta tőle, hogy ez bizony nem egyszer...

Izgulós nyaralás – Először vált meg napokra gyermekétől Sáfrány Emese

Pataki József 2022.05.23.
Újra a karjaiban tarthatja gyermekét Sáfrány Emese, miután életében először nélküle utazott el. A légtornász lapunknak mesélte el, milyen érzés volt napokat külön lenni a kis Nolen n&eacut...

Huppsz

Zséda sajnálja, hogy nincs még egy gyereke

AC News 2022.05.24.
Egy régóta várt közönségkedvenc érkezett a #nofilter - Nők, filter nélkül Köböl Anitával stúdiójába. Zsédenyi Adrienn Zséda az elmúlt két-három évben úgy t...

Vajon mi a baja? Vajna Timinek segítségre van szüksége

Farkas Márió 2022.05.24.
Vajna Tímea élete mostanában maga a tündérmese: megszerezte amerikai állampolgárságát, illetve kibékült vőlegényével is. Ám valami nagyon nincs rendben, s emiatt aggódik.

Képek, amikre a sztárok sem büszkék

Farkas Márió 2022.05.23.
Mindenkinek az életében vannak olyan fotók, amik jobb, ha egy titkos mappába vannak eldugva, vagy épp eltűnnek fiókunk legmélyén. Nincsenek ezzel másképp kedvenceink sem: bizony, velük is előfordult már, hogy nem iga...
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

AC News

Megugrott a kereslet a nyári diákmunkások iránt

AC News 2022.05.25.
A munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra kerestek diákmunkásokat május első három hetében áprilishoz képest az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint - közölte a Trenkwalderc...

Hálóba gabalyodott bálnát mentettek spanyol búvárok - Videó

AC News 2022.05.25.
Illegálisan kihelyezett hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnát mentettek spanyol búvárok Mallorca partjainál.    

Kétszázzal több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

AC News 2022.05.25.
Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában.

Sziréna

Egy 90 éves asszonyt rabolt ki Tápiószecsőn egy terhes nő

AC News 2022.05.25.
A rémült idős telefonált segítségért 2022. május 23-án kora reggel a rendőrségre. Az eljárás adatai szerint nem sokkal éjfél után bejárati ajtaján kopogtatott egy terhes nő, akinek ajt&oa...

Idős járókelő kezéből akarta kitépni a táskát, nem sikerült neki, elfogták

AC News 2022.05.25.
A terézvárosi rendőrök elfogták azt a férfit, aki egy idős ember kezéből akarta kitépni a táskáját. Egy férfi az utcán támadott meg egy idős járókelőt 2022. május 22-én 9 &oacut...

Az összes rendőrkapitányság felrobbantásával fenyegetőzött a szentesi férfi

AC News 2022.05.24.
A Szentesi Járási Ügyészség gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította azt a helybeli férfit, aki egy rendőri intézkedésen felháborodva fenyegetőzött robb...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

3080 az új fertőzött száma, múlt héten elhunyt 61 beteg

Pataki József 2022.05.25.
A beoltottak száma 6 409 451, közülük 6 195 684-en a második, 3 875 291-en a harmadik, 298 288-an pedig már a negyedik oltást is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

Palkovics: Újabb rekord a foglalkoztatásban, minden korábbinál kevesebb az álláskereső

Pataki József 2022.05.25.
A rendszerváltozás óta nem tartottak nyilván az idén májusinál kevesebb álláskeresőt Magyarországon - jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Technológiai és Ipar...

Ujhelyi: Kétszázzal több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

Pataki József 2022.05.25.
Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában - közölte Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti k&eac...

Világ

Kínai elnök: Nem lenne szabad az emberi jogok ürügyén más országok belügyeibe avatkozni

Pataki József 2022.05.25.
Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Pekingben videókapcsolaton keresztül egyeztetett a Kínában tartózkodó Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztossal, úgy foglalva állást, hogy nem lenne szabad az emberi jogok ür...

Legalább 18 diák és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában

Pataki József 2022.05.25.
Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt - jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli kö...

Moszkva válaszlépéseket tervez az orosz médiát korlátozó országokkal szemben

Pataki József 2022.05.25.
Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát...
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Profil

Rácz Jenő: A legfontosabb, hogy egy étterem teltházzal üzemeljen

AC News 2022.05.21.
A magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat Rácz Jenő egy éve működő étterme, a Rumour kapta meg. A zsűri kiemelte, hogy ez az első olyan b...

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Amiről beszélnek

Tóth Gabi: Sokszor éreztem én is, hogy az Ördög ott liheg a nyakamban

Farkas Márió 2022.05.25.
Az énekesnő a kereszténység és a zene kapcsolatáról beszélgetett az Ez itt a kérdés című műsorban, a közmédia M5-ös csatornáján.

Nagy bajban van Steven Tyler

Pataki József 2022.05.25.
A rock ikon ismét rehabra került a szenvedélybetegsége miatt.

Kórházba került Meghan Markle apja

Pataki József 2022.05.25.
Talán ez az utolsó esélye, hogy kibéküljön az édesapjával…
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
min-mano
Remiz uzlethaz - felugro