Rácz Jenő: A legfontosabb, hogy egy étterem teltházzal üzemeljen

AC News 2022.05.21. Profil

Rácz Jenő: A legfontosabb, hogy egy étterem teltházzal üzemeljen

A magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat Rácz Jenő egy éve működő étterme, a Rumour kapta meg. A zsűri kiemelte, hogy ez az első olyan budapestin étterem, amely nem csak a gasztronómiai érzékeire kíván hatással lenni, hanem a séf személyére is épít. Rácz Jenővel csak másnap tudtunk beszélni az elismerésről, a gála estéjén ugyanis éjfélig még dolgozott a rendezvényen, ők biztosították a VIP rész cateringjét.

Csanyi cikk

- Mennyi volt benne a levegőben, hogy a Rumourt választják meg az év éttermének? 
- A rumourok azaz híresztelések eljutottak hozzám is. A kollégák úgy érezték, hogy az idén biztos mi nyerünk, de mindig csak legyintettem, egyet, hogy ugyan már! Úgy gondoltam, hogy inkább lepődjünk meg, minthogy bármire is számítsunk! Nagy meglepetés volt, amikor kimondták a nevünket.

Fotó:MTI/Szigetvári Zsolt


-Kétszer is színpadra álltál, két díjat is kaptál az est folyamán..
- Igen, két éttermem van. Először akkor, amikor a Ráday utcai Costes a bekerült a TOP 10-be, és utána amikor átadták az év étterme díjat a Rumournak.
- Hogyan tudod megosztani magad a két jól menő vendéglátóhely között?
 -Amikor a Rumour zárva van, akkor a Costes van nyitva. Az első keddtől-szombatig, a második szombattól hétfőig, így két nap ott tudok lenni. Napközben pedig gyakran átszaladok kóstolni, ugyanis közel találhatók egymáshoz.
- Az eddig is köztudott volt, hogy a Rumorban felszolgált fogások a te kreációid, a Costesben is te tervezed meg az ételeket?
- Nem kizárólag üzleti érdekeim fűződnek a Ráday utcai étteremhez, az ételek menedzselése, a menü megtervezése is. A Costes szakmai irányítását Koppány Levente séfre bíztam. A kivitelezésben nem tudok már részt venni, csak kontrollálni tudom a konyhai munkát. Minden héten megkóstolom mit főztek és megfelel-e az előírásnak, ami nagyon fontos ahhoz, hogy jól működjön. Levente a jobb kezem, minden dolgot ugyanazzal a szaktudással kezel, mint én, hisz pontosan tudja, mik az elvárásaim.
- A hét minden napján dolgozol?
- Próbálok kicsit változtatni, de nem egyszerű, hisz állandó pörgésben vagyok és nehéz belőle kiesni, sokszor ebből probléma is adódik. Próbálok párhuzamot húzni a családdal, most született a kislányom, Kamilla. Próbálok többet  maradni otthon velük. Nagyon nehéz ezt összehangolni, ha az ember az élmezőnyben akar maradni. Valamelyik mindig a másik rovására megy,
- A díj plusz energiát adott vagy most kicsit lazábbra engedted a gyeplőt?
- Nem engedem el magam, de bizonyos terhet levett a vállamról. Reméltem, hogy egy nap eljutok erre a szintre, és az a feszesség, görcsösség, hogy azért csináld jobban, hogy meglegyenek ezek az elismerések. A másik oldalról viszont újabb kihívások elé állított: ezt az eredményt jó lenne megtartani jövőre is, és jön még az idén a Micheline Guide is Magyarországra. Nem titkolt vágyam, hogy abba is bejussak.


- Kifejezetten azon dolgoztál, hogy ne csak a közönség értékelje az éttermedet, a szakmai visszajelzés is fontos volt?
- Egy étterem és séf életében fontosak a díjak és elismerések, de mit sem ér mindez, ha nincs tele az étterem. A legfontosabb egy étteremben, hogy telt házzal üzemeljen és boldog vendégek távozzanak. Ha ez megvan, csak akkor jöhet a következő lépés, a szakmai elismerés. A Rumorból sok elégedett vendég távozott  több mint 8200-an jöttek hozzánk egy év alatt, elképesztő szám. Minden este dupla telt házzal mentünk. Azt gondolom, hogy a Rumour készen áll a következő lépésre.
- Ez az érdeklődés a személyednek is szól?
 -Már nem mondanám. Eleinte azt gondoltuk, hogy azért jönnek sokan, mert én is ott vagyok, de ennyi idő alatt már kiforrta magát a koncepció. Akik már kipróbálták szájról szájra adják tovább a hírét, önjáró lett, mint étterem. Ha épp ott vagyok az esetleg hozzáad valami plusz élményt, de már nem ez a legfontosabb. A finom ételekért jönnek be hozzánk.
 - Milyen sűrűn cseréled a menüt?
- A másik sikerfaktornak azt nevezném, hogy az elmúlt évben 8-9 menüt lehetett megkóstolni. Kreáltunk körülbelül 100 ételt egy év alatt, ami hatalmas munkát és logisztikát jelent. Az az üzletpolitikánk, hogy mindig valami újdonsággal álljunk elő. 90 %-ban magyar vendégkörünk van, akik visszajönnek hétről hétre, mert tudják, hogy újabb fogásokat tálalunk, és ki akarják próbálni. 
- A pandémia alatt nyitottatok, amikor nem voltak külföldi turisták a városban. Ki volt a célközönség?
- A magyar fine dining éttermekre az a jellemző, hogy főleg külföldiek látogatják. A Magyarországon csúcsgasztronómiát kereső vékony réteg jött el először hozzánk, ám ma már nem csak őket látjuk vendégül. Volt olyan, hogy egy négyéves kislányt érkezett  a nagymamájával, aki ezt kapta karácsonyra ajándékba. A karácsonyi időszakban olyan sok vochert értékesítettünk, hogy félévre előre meg tudjuk telíteni az éttermet. Az emberek élményt akartak ajándékozni egymásnak, amelynek nagyobb az értéke, mint egy tárgynak.
-  Díjat hova teszed?
- Van már egy fal ahol gyűjtjük az elismeréseket, most 2 újabb díjjal gyarapodtunk. 
- Tegnap, miután átvetted a díjat, nagy volt az öröm és ünneplés? 
- Nem volt időm megünnepelni még a saját csapatommal sem az elismerést, a cateringet csináltunk a rendezvényen egészen éjfélig. Utána pedig reggel 5-kor keltem és indultam Szigligetre, ahol a Várudvarban minden évben megújult koncepcióval működik a streetfoodos helyem, a „Nem Rossz” by Rácz Jenő. Tavaly gourmet kacsaszendvics. Az idén 6 különböző desszertet fogunk értékesíteni, mind 100 %-os exkluzív alapanyagokból. Olyan desszert is lesz, amit esküvőmön szolgáltunk fel, pisztáciás és fekete ribizlis.
 -A feleséged hogyan tudta meg, hogy a te éttermedet választották a legjobbnak?
-  Nem tőlem sajnos, a barátaink azonnal szóltak nekik, így hamarabb elért hozzá a hír, mint hogy fel tudtam volna hívni. Amikor megnéztem a telefonomat már rengeteg gratuláció várt. 
- Kamillával a kislányoddal mikor tudsz időt tölteni?
- Most még annyira kicsi, hogy leginkább az anyukájára van szüksége. Megfogadtam, hogy szeptembertől már fékezek és több időt töltök a családdal. Most még nagy feladatok várak rám.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.06.
A 80-as és 90-es években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei gyűjtötték és dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elő...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Zimány Linda covid parával fesztiválozik

AC News 2022.07.02.
Zimány Linda péntek este tiszteletét tette a Balaton Sound VIP szekciójában. Bár körülzsongták a férfiak, mosolya nem volt az igazi. Az AcNews-nak elárulta, miért feszült be egy kicsit.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

Komposztálják az EFOTT fesztivál biológiai úton bontható hulladékát

AC News 2022.07.06.
Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését és további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agr&aac...

Megtalálták a második áldozatot is

AC News 2022.07.06.
A büntetés-végrehajtás 29 éves hivatásos állományú tagjának holttestét a Kis-Duna híd közelében találták meg és emelték partra a kutatást végző szakemberek.

Kedvezményt kért, majd lecsapta az autókereskedőt

AC News 2022.07.05.
Nem így képzeli el egyetlenegy autókereskedő sem a gépjármű eladásához vezető utat. Mentőt kellett hívni a kereskedőhöz.

Sziréna

Idős nőkre utazott az angyalföldi rabló - Videó

AC News 2022.07.06.
Idős nők nyakláncait tépte ki a gyanú szerint egy férfi, az angyalföldi rendőrök őrizetbe vették.

Szívszorító felvételek - megkezdődött a harc az utolsó csepp vízért az erdőkben

AC News 2022.07.05.
A nagyobb patakok kivételével szinte az összes kis és közepes vízfolyás kiszáradt a Bükk erdeiben, közölte a napokban a Facebook-oldalán a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett, és a közlekedési szabályokra is fittyet hányt a román sofőr

AC News 2022.07.05.
A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy sofőrt, akinek vezetői engedélye sem volt, és segítségnyújtás helyett elment a helyszínről.  
video1a - Kategoriak között
min-mano
video3a - Kategóriák között

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Lemondott a horvát pénzügyminiszter

AC News 2022.07.06.
Személyes okokra hivatkozva, váratlanul lemondott Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) szerdán. A hírt a kormány megerősítette.

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  

Az EP jóváhagyta az euró horvátországi bevezetését

AC News 2022.07.05.
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején - közölte az uniós parlament kedden.  ...
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Farkas Márió 2022.07.05.
Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire ...

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Amiről beszélnek

Gáspár Virág leérettségizett - így ünnepelte a családja

Farkas Márió 2022.07.05.
Nem akármilyen módon ünnepelte családja Gáspár Virágot, aki sikeres érettségit tett.

Újra Budapestre jön John Malkovich

Farkas Márió 2022.07.05.
Október 2-án zenés stand-up esttel érkezik Budapestre, pontosabban az Erkel Színházba az amerikai színész.

Emlékszik még VV Nócira? Már 17 éves a fia az egykori reality sztárnak

AC News 2022.07.05.
A Való Világ első évadában még csak szereplőként, a másodikban már műsorvezetőként vált a tévénézők kedvencévé Cifra Noémi. A cserfes, rövid hajú szőkeség ezut&aac...
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro