Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15. Profil

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, sokáig polgári foglalkozásból tartotta fenn magát, amit egyáltalán nem titkol. Újult erővel vetette tért vissza a színpadokra és nemrégiben egy hiánypótló, irodalmi tartalmú képeskönyvet is készített Egy Csipetnyi Erdély címmel, amely gyerekeknek és családoknak szól.


 

Cba - cikk közötti

- A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Ön nem titkoltan egy ideig polgári munkából tartotta fenn magát. Mivel foglalkozott és mennyire tudott visszatérni már a rendes kerékvágásba?

- A pandémia mindenkit komolyan érintett, aki művészeti szférában vagy akár csak vendéglátásban dolgozott. Fellépések tömkelege, főszerepek, külföldi turné várt rám, amikor „kihúzták a lábam alól a talajt”, nagyon kemény időszak volt, de valahogy talpra kellett állni. Szerencsére a színész diplomámon kívül van gazdasági és bölcsész diplomám is, így egy nagy német biztosító cégnél helyezkedtem el, ügyfelekkel dolgoztam. Rengeteget profitáltam ebből az időszakból, különleges volt megtapasztalni, hogy milyen, ha az ember nem primadonnaként és művészként létezik, teljesen más szemszögből láttam a világot. Ez nekem nagyon sokat adott, a mai napig könnyedebben szervezkedem, oldok meg helyzeteket és minden megoldásra van A,B,C, tervem. Az éneklést azért soha nem hagytam abba, folyamatosan gyakoroltam a mestereimmel, ment a munka és mellette énekeltem. Tudtam, hogy ha vége lesz ennek az időszaknak, vissza kell térnem mielőbb a színpadra. Amikor elkezdtek megtalálni újra a különböző lehetőségek, akkor döbbenetes volt megélni a visszatérést. Minden fellépés előtt úgy izgultam, mint egy kisdiák, elszoktam a közönségtől, több hónap kihagyás után, ahol az ember a négy falnak vagy épp a szomszédok „örömére” énekel, egyszer csak ott volt több száz ember, és az is furcsa volt, hogy a maszkban nem láttam az emberek arckifejezéseit, a tapsból ítélve tetszett nekik, de a mimikát nem láttam, szóval kemény időszak volt a visszatérés is.

- Egyébként sem egy dologra szokott összpontosítani a mindennapjai során. Nemrégiben például könyvet írt. Miről szól a kiadvány? Hogyan jött az indíttatás a könyv megírására?

- A pandémia megtanított arra, hogy az embernek az se elég, ha két lábbal áll a földön, hanem inkább újabb lábakat kell növeszteni, és egyszerre nagyon sok lábon állni (nevet). Most épp a lónak a másik oldalán állunk, pihentünk másfél évig, most meg egyszerre 5 helyen kellene lenni. Decemberben jelent meg a könyvem Egy csipetnyi Erdély címen. A könyv hat nagy egységben mutatja be az erdélyi és székely kultúra hagyomány- és mondavilágát, népművészetét, balladáit, legendáit, gyermekmondókáit, a tájegységek szokásait, kézimunkáit és a tájegységekhez kapcsolódóan egy-egy hagyományos receptet. Mindezt számos fotóval színesítve. Úgy gondolom, hogy a hiánypótló mű szerethető és rendszeresen használható lesz óvodák, iskolák, könyvtárak számára, célunk minél több helyre ingyenesen, adományként eljuttatni. A könyv részeként megjelent egy CD melléklet is, ami a tájegységek zenei világát mutatja be.

- Itthon és a határokon túl már korábban is rengeteg embert mozgatott meg egyedülálló művészeti programjával, az „Egy csipetnyi Erdély” névre keresztelt művészeti műhellyel. Miről szól ez a program?

- Az Egy csipetnyi Erdély egy közösségkovácsoló művészeti műhely, ahol a résztvevőkkel verseken, meséken, balladákon, néptáncokon és népdalokon keresztül elevenítjük fel a magyar és a székely kultúra gyöngyszemeit, egy családi foglalkozás keretében. Ez egy interaktív program, amelynek létjogosultsága van nem csak itt Budapesten, de szerte az országban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

- Mennyire fontosak ön számára a gyökerei és kultúrája ápolása Erdélyiként?

- Székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, tovább örökítését a következő generációnak. Mindezeket szeretném eljuttatni a legtávolabbi otthonokba, és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat. Az év végén megjelent képes albummal szeretném, hogy az olvasók az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerjék meg a hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján keresztül. Betekintést nyerjenek az ott élő emberek lelkületébe, azt az Erdélyt lássák, amelyben én is felnőttem, és amely olyan embereket adott a világnak, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek és még hosszan sorolhatnánk. Hiszen Erdély és Székelyföld hitet és gyökereket adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósulhassanak az álmaink.

- Számtalan díjjal is jutalmazták már munkásságát. Melyikre a legbüszkébb ezek közül?

- Nagyon sok szép díjat kaptam az elmúlt időszakban, úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz év munkássága szépen beért a díjak tekintetében is. Büszke vagyok a 2003-as Karácsonyi aranylemezemre. Nemrég vehettem át a Nemzetközi Szent György lovagrend nagykeresztjét. Tokody Ilona vezetése alatt pedig a Mester és Tanítványa Díjjal jutalmaztak, pár éve az Erdélyi Élet Kiválósága Díját vehettem át. De amire a legbüszkébb vagyok, az a Zeneművészeti kategóriában elnyert Csongrád megyei Príma Díjam. Nagyon örülök az elismeréseknek, de ezektől függetlenül teszem a dolgom, énekelek, tanítom a fiatalokat, ha lehetőségem nyílik rá, folytatom a nemzetközi koncerteket, alázattal és köszönettel.

- Milyen színpadokon láthatjuk mostanság?

- Az év nagyon mozgalmasnak ígérkezik, remélem a Jóisten sok egészséget is ad hozzá. Az Operettben játsszuk a Nine, és hamarosan bemutatjuk a Jackyll és Hyde című darabokat. Ezeken kívül van egy Klasszikusok könnyedén operai bevezető előadásom, amit itthon és Erdélyben is bemutatunk. A Csíkszeredai szimfonikusokkal is több közös projektünk van. MMA ösztöndíjasként árvaházi gyereknek lesz egy zenés előadássorozatom, Tiszta forrásból Magyarországon és Székelyföldön is. A Női lélek rejtelmei című operakoncerttel is több helyen bemutatkozhatunk itthon és a határon túl is, valamint tervezünk egy nagyszabású művészeti fesztivált Székelyföldön, melynek megálmodója és egyben a projektmenedzsere is leszek. A Soproni Petőfi színházzal együttműködésben nyáron Sopronban és Fertőrákoson német és magyar nyelven is hallhatja a közönség a Lehár Gála koncertünket. Játszom a Mária főhadnagyban, és a Viktóriában is, ráadásul címszerepet. Közben egyetemista vagyok, a Kolozsvári egyetem zeneművészeti és pedagógia karán, és most úgy tűnik, hogy valószínűleg a külföldi koncertek is elindulnak.

- Milyen céljai, tervei vannak az új esztendőben?

- Lehet, hogy furcsán hangzik, de bizonyos szempontból nagyon hálás vagyok a pandémiának, mert olyan dolgokat hozott ki belőlem, amire sosem hittem, hogy képes vagyok. A munkám elvesztése, majd a hosszan tartó Covid betegségem olyan mélységekbe taszított, amelyből csak nagyon nehezen, sok lelki munkával, önmagam átformálásával és egy lelki és szellemi újjászületéssel tudtam felülemelkedni. Rengeteg dolgot megtanultam és felfedeztem magamban: új értékeket, lehetőségeket. Tudtam, a megújuláshoz csak egyetlen út vezethet, ha visszatérünk a forráshoz, a gyökereinkhez. Ezért is örülök, hogy olyan dolgokat valósíthattam meg, amit nagyon mélyen már eltemettem magamban. Lemez, könyvmegjelenés, rengeteg új feladat, és lehetőség (vár rám). Mély és nehéz időszak volt, de az, hogy nagyon mélyre kerültem, megjártam a poklok poklát, segített abban, hogy egy teljesen új ember, hittel, bizalommal és szeretettel alkosson most és nyisson a világ felé.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Hegedűs D Géza: A drámai események sodrában is tanulni kellett és tanítani

Pataki József 2022.05.20.
A színészóriás úgy gondolja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szakmailag megfellebbezhetetlen, különleges ékköve volt a magyar felsőoktatásnak. Az intzéménnyel szemben elhangzott v&aac...

Mulatós zene biznisz: mindenki szeretne profitot termelni

Farkas Márió 2022.05.19.
A lakodalmas zenészek legkedvezőbb időszaka érkezik: itt a nyár, jönnek a haknik és két év után először megkötések nélkül lehet fellépni. Előkerült egy lista, miszerint a műfaj legkeresettebb előad&o...

Reviczky Gábor megerősítette: Jöhet az új Üvegtigris

Farkas Márió 2022.05.18.
Az Üvegtigris az elmúlt 20 év popkultúrájának meghatározó mozifilmje, a mai napig idéznek belőle, emlegetik a jeleneteket. Az egyik közkedvelt szereplő, Gáspár Sándor tett egy sejtelmes kijelentést, misze...

Huppsz

Fésüs Nelly kéjbarlangban baragolt

Farkas Márió 2022.05.20.
Fésűs Nelly egy átlagosnak tűnő forgatásra indult el otthonról. Egy panzióba kellett mennie, ám egy swinger klubban találta magát. Szerencsére a humora nem hagyta cserben, csinált egy gyors szexparlang tárlatvezeté...

Trópusi dzsungelt varázsolt otthonából Tina és Emilio

Pataki József 2022.05.20.
A páros öt napon keresztül dolgozott a kerten, amelybe a legnagyobb pálmákat daruk segítségével emelték be. Két tonna pálmaföld és több mint ezer kilogramm dekorkő kellett ahhoz, hogy a kert elnyerje azt a tr&...

Vérfagyasztó módon nyitotta meg a strandszezont Tilla

Pataki József 2022.05.20.
A műsorvezető a Balaton hullámai közé vetette magát.
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Itt a vége: éjfélig lehet átnézni, kiegészíteni az szja-bevallási tervezetet

AC News 2022.05.20.
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélk...

Vasárnap lemossák a Petőfi hidat

AC News 2022.05.20.
Vasárnap tisztítják a Petőfi hidat, emiatt forgalomkorlátozás lesz az átkelőn - közölte az FKF Köztisztasági Divízió pénteken az MTI-vel.  

Szülei miatt akart öngyilkos lenni a fiú - Megmentették

AC News 2022.05.20.
Szerda délután egy fiatal fiú a Margit hídról akarta levetni magát a Dunába, és csak a szerencsén múlott, hogy a rendőrök időben vissza tudták őt rántani a korlát víz felöli oldalár&...

Sziréna

Kábítószer-kereskedő hálózatot számoltak fel Hajdú-Bihar megyében

AC News 2022.05.20.
Egy kábítószer-kereskedő bűnszervezet hét tagját fogták el a rendőrök kedden Hajdú-Bihar megyében - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.   

Megölte az anyósát, balesetnek próbálta beállítani

AC News 2022.05.20.
Balesetnek próbálta meg beállítani hozzátartozója halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Most vádemelést javasolnak ellene.

Álrendőröket fogtak az igazi rendőrök

AC News 2022.05.20.
A budapesti rendőrök őrizetbe vettek két férfit, akik a gyanú szerint magukat rendőrnek kiadva károsítottak meg idős embereket. Az utolsó bűncselekmény után próbáltak elmenekülni, amikor autójukkal balesetet ...
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Benkő Tibor: Nehéz, de eredményes volt az elmúlt négy év

Pataki József 2022.05.20.
Nehéz, kihívásokkal teli, de egyúttal eredményes volt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt négy éve - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön Bu...

Varga Judit: Nincs más a szemünk előtt, mint hazánk és a magyar emberek érdekeinek védelme

Pataki József 2022.05.20.
Nincs más a szemünk előtt, mint hazánk és a magyar emberek érdekeinek védelme, ez a szemlélet a Nyugat politikai elitjéből az utóbbi időben kiveszett - hangoztatta Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője, miniszte...

Nagy István: Kihívásokkal teli időszak vár a magyar mezőgazdaságra

Pataki József 2022.05.20.
A magyar mezőgazdaságra váró kihívásokra a termőföld védelmével, a mezőgazdaság versenyképességének növelésével, megfelelő beruházási támogatásokkal és az &eacu...

Világ

A NATO Reagáló Erőiből alakul Romániában NATO-harccsoport

Pataki József 2022.05.20.
A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence - BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják meg május folyamán, amelyeket a Reagáló E...

Ukrajna további katonai támogatásáról és a globális élelmezésbiztonságról tárgyalt Johnson és Zelenszkij

Pataki József 2022.05.20.
Az Ukrajnának nyújtandó további brit katonai támogatásról és a globális élelmiszer-ellátási biztonságról, ezen belül az ukrán exportútvonalak megnyitásának lehetős&eacu...

Moszkva ismét európai uniós tagországok diplomatáit utasítja ki

Pataki József 2022.05.20.
Moszkva csütörtökön kiutasított öt portugál és négy szlovén diplomatát, válaszul Lisszabon és Ljubljana korábbi hasonló intézkedésére.
min-mano
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

Haddad Henrik: Minden annyira sorsszerűen jött össze

Farkas Márió 2022.04.30.
Haddad Henrik, azaz Ricky, az egykori fiúcsapat, a Picasso Branch énekese volt a 90’s évek végén. Az azóta eltelt időben sem tétlenkedett, beindította szólókarrierjét, született négy gyermeke és ak...

Gajdos Attila: Most a háború elől menekülteknek van szükségük a segítségre

AC News 2022.03.06.
Gajdos Attila különleges gospel csapatot alapított, akikkel mélyszegénységben élő gyermekeket támogatnak és most a háború elől menekülteknek is megpróbálnak segíteni. Mint mondja, ez a műfaj, a gosp...

Ferenczi István: Megszenvedtem a 490 kilométeres Phidippidest, de idén megint nekivágok!

AC News 2022.02.26.
A korábbi válogatott futballista, a Zalaegerszeg jelenlegi másodedzője, Ferenczi István mára az ultamaratoni futás megszállottja lett. Tavaly novemberben teljesítette az Athén-Spárta-Athén 490 km-es távot, aminek id...

Amiről beszélnek

Marsi Anikó az eljegyzéséről: legyintettem, és azt mondtam, oké

Farkas Márió 2022.05.20.
A TV2 műsorvezetője valósággal ragyog, mióta megtalálta a boldogságot Gyarmati Gábor oldalán. Még a TikTokra is regisztrált, ahol a szemfüles felhasználók egy eljegyzési gyűrűt láttak megcsillanni az ...

Rúzsa Magdinak már 16 évvel ezelőtt is fenekestül felfordult az élete

Farkas Márió 2022.05.20.
Napra pontosan tizenhat év telt el azóta, hogy Rúzsa Magdi megnyerte meg a Megasztár harmadik szériáját. Magdi megható posztban emlékezett vissza az elmúlt évekre a közösségi oldalán.

Katalin hercegnét kézen fogta a hollywoodi színész

Pataki József 2022.05.20.
A cambridge-i hercegi pár a Top Gun: Maverick premierjére látogatott el, ahol a főszereplő, Tom Cruise végig úriemberként kísérte őket.
video3a - Kategóriák között
min-mano
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro