Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19. Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segítségével. Az utazókiállításon - mely most van először Magyarországon - részt vett Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és a Semmelweis EgyetemVárosmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója is. Az AcNewsnak mondta el többek között, miért fontos megismerni azt, hogy  ’mi is van bennünk’, illetve mit gondol a magyar társadalom egészségi állapotáról.

Cba - cikk közötti

– A héten nyitották meg a Body Worlds kiállítást. Miért tartja fontosnak, hogy egy ilyen „naturalisztikus” bemutató is létrejöjjön?

– Ez a kiállítás jó alkalmat teremt arra, hogy lássuk milyen tökéletesen működik a szervezetünk – beleértve az izmainkat, a szívünket, a tüdőnket, a szemünket -, ugyanakkor azt is megmutatja, hogyan néz ki egy beteg szerv, például egy megnagyobbodott máj vagy szív. Ha ismerjük a testünk működését, talán jobban vigyázunk rá, és megelőzhetőek lesznek a betegségek.

– Ön szerint fontos látni, hogy „mi is van a testünkben”?

– Természetesen nagyon fontos, hogy lássuk és megértsük, hogyan működik jól a szervezetünk. A kiállítás egyik fő mondanivalója, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy nekünk magunknak is tennünk kell az egészségünk megőrzése érdekében. Például azzal, hogy nem dohányzunk, egészségesen táplálkozunk és mozgunk, amellyel egy sor betegség megelőzhető.

– Tudna pár szót ejteni a kiállított emberi testekről?

– A kiállítás számomra amellett, hogy látványos és érdekes, tiszteletet parancsoló is, hiszen valódi, preparált emberi testeket láthatunk. Megtekinthetjük anatómiailag pontosan kidolgozva akár az izmokat, érhálózatot vagy az idegpályákat. Egyszerre kapunk képet arról, hogy mennyire bonyolult és jól összehangolt gépezet az emberi szervezet, hogy az egészséges szervek milyen különlegesek, és a megbetegedett testrészek miért nem tudják ellátni a feladatukat.

– Önnek melyik kiállítási darab volt a leglátványosabb?

– Kardiológusként természetesen a szív-, érrendszeri preparátumokat emelném ki. A kiállítás bemutatja azt is, hogy miként lehet segíteni egyes megbetegedéseken. Például hogy, hogyan néz ki egy szív, amelyet pacemaker vezérel, de animációs videót is láthatunk arról, hogy hol és hogyan alakulnak ki az érelzáródást okozó plakkok. Látványos a magasugró vagy kapus preparátum is, amely bemutatja hány izomnak és ízületnek kell egyszerre harmonikusan működnie az emberi agy vezényletével ahhoz, hogy egy mozdulat létrejöjjön.

– Milyen korosztálynak ajánlaná ezeknek a testeknek a tanulmányozását?

– Egyrészt ajánlom a pályaválasztás előtt álló orvos,- és egészségtudományok iránt érdeklődő fiataloknak, köztük a leendő orvostanhallgatóknak. Emellett gimnazistáknak, felnőtteknek, hiszen nagyszerű lehetőség megismerkedni az emberi testfelépítéssel és a szervek funkcióival. Fontos ismernünk a testünk alapműködését ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a betegségeket, és növeljük az egészségben megélt éveink számát.

– Ön hogyan látja, mennyire egészségtudatos a magyar nép?

– Ebben a tekintetben van még hova fejlődnünk, de talán ez a kiállítás is segít abban, hogy jobban megértsük az egyén felelősségét az egészség megőrzésében.

– Mi jelenleg a legégetőbb probléma a magyar emberek egészsége kapcsán?

– Hiányzik az edukáció, oktatás, hogy az emberek megértsék, miért kell egészségesen élni. Nagyon fejlett ma az egészségügy, háromnegyed óra leforgása alatt ki tudunk cserélni például egy szívbillentyűt katéteren keresztül úgy, hogy közben a beteget el sem kell altatnunk. De ez önmagában nem elég. Szükséges, hogy a beteg az orvosával együttműködjön, és még jobb, ha meg tudjuk előzni a megbetegedéseket.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Véres üzlet – Óva int a halottlátó Szilágyi István horrorházától

Pataki József 2023.01.27.
Csúnyán pórul járhat a színész házának új tulajdonosa, ha nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Nádai Anikótól a párja vette át a gyereknevelést

Marinov Zsuzsanna 2023.01.26.
Hatalmas áldozatot hozott Hajmásy Péter, hogy Nádai Anikó újra visszatérhessen a képernyőre.

Brutális tartozás terheli L.L.Juniorék luxusvilláját

AC News 2023.01.25.
A rappernek muszáj lesz megegyeznie a feleségével, különben elúszhat a törökbálinti, kacsalábon forgó palotájuk.

Huppsz

Laky Zsuzsi kiborult, félti a lányait

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Az egykori szépségkirálynő a napokban közösségi oldalán borult ki, amiért kiskorúak gond nélkül hozzájuthatnak az energiaitalokhoz.

Kiderült: Nem véletlenül karcolták össze a táncművész autóját

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Nemrégiben Széphalmi Juliska és egy barátja autóját megrongálták, obszcén rajzokat karcoltak a járművekre. Most kiderült, hogy a történetben említett illető valójában az új pár...

Majdnem megfulladt Galambos Lajos, kórházba vitték

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
A mulatóst nem csak lelkileg viselte meg a hét éve húzódó ügye, most egészségi állapota miatt is aggódik. 

AC News

Örülhetnek a nyugdíjasok

Polesz Anita 2023.01.27.
Korábban érkezik februárban a nyugdíj, három nappal előbb hozza a postás mind a februári, mind a 13. havi nyugdíjat – jelentette be pénteken Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Bíróság elé kerül a repülőtér utasaira kivetett XVIII. kerületi speciális adó

Polesz Anita 2023.01.27.
A fővárosi kormányhivatal hiába lépett fel a repülőtér utasaira kivetett helyi adó ellen, így végül a bíróságnak kell döntenie az ügyben.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Békés vármegyei kórházakban

Polesz Anita 2023.01.27.
Hétfőtől visszavonásig látogatási tilalmat rendeltek el a Békés vármegyei kórházakban az influenzaszerű tünetek számának emelkedése miatt. A korlátozásokat az intézmények honlapj&a...

Sziréna

Lamborghiniből ült át a vádlottak padjára a „sajtkirály

Polesz Anita 2023.01.27.
A csalók győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Farkesszemet nézett a tolvaj és az álmában kifosztott férfi

Polesz Anita 2023.01.27.
A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

Elaludt a sofőr, betonoszlopnak csapódott a kocsi

Polesz Anita 2023.01.27.
A  húszas éveiben járó férfi 2021 júliusában, az éjszakai órákban Kadarkúton közlekedett, amikor fáradtsága miatt elaludt vezetés közben, ezért az úttestről letérve ...

Itthon

Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első

Pataki József 2023.01.27.
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műso...

A magyar-német gazdasági kapcsolatok gyors ütemben fejlődtek

Pataki József 2023.01.27.
Az elmúlt évtizedekben a magyar-német gazdasági kapcsolatok a kölcsönös bizalomra és a közös munkára alapozva gyors ütemben fejlődtek, és ez mindkét ország számára komoly előnyökkel j&aa...

A tavalyinál is több támogatáshoz juthatnak a gazdák

Pataki József 2023.01.27.
A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agr&aacu...

Világ

A lengyel kormányfő az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett

Pataki József 2023.01.27.
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemze...

Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Pataki József 2023.01.27.
Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térs&e...

Nőtt a spanyol gazdaság teljesítménye

Pataki József 2023.01.27.
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

Profil

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07.
Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Vigyél Haza Alapítvány: Így vigyázzunk szilveszterkor az állatainkra, és keressük meg, ha elszökött

Marinov Zsuzsanna 2022.12.31.
Karácsonykor az örökbefogadási kedv megnő, így a menhelyek fokozottan hívják fel a figyelmet arra, hogy nem csak az ünnepek ideje alatt kell gondját viselni egy állatnak.

Amiről beszélnek

Brutális: Feldarabolta barátnőjét egy féltékeny férfi

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Féltékenységből végezhetett barátnőjével egy férfi, akit a gyilkosság után egy reptéren sikerült elfognia a rendőrségnek.

Szándékosan lőtt rá tanárára egy 6 éves diák

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Többször is jelezték a tankerület felé, hogy fegyver van a kisfiúnál, mégsem tettek ellene semmit.

Vérfagyasztó - Megalkották a Terminátor gyilkos robotját

Pataki József 2023.01.27.
A Terminátor 2: Az ítélet napjában látható folyékony halmazállapotú robothoz alkottak hasonlót.
Remiz uzlethaz - felugro