Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

AC News 2022.08.06. Profil

Jó emberek mindenhol – az átlátható adományozás

Sok nonprofit szervezet akadályokkal néz szembe, amikor váratlan problémák jelennek meg. Számos vállalat és jóakaratú ember szívesen segít ilyenkor, de ha a támogatást rosszul kezelik, akkor lehet, hogy nem adományoznak többet. A CoGoodwill egy nonprofit társadalmi vállalkozás, amely áthidalja a szakadékot az olyan emberek, cégek között, akik segíteni akarnak. 

Cba - cikk közötti

Tapasztalataik szerint, ha pontosan kommunikálják, mire szükség van, kinek van segítségre szüksége, és mi történik az emberekkel, akkor a segíteni akaró civilek és vállalatok jobban odafigyelnek, és ez az átlátható adományozási módszer vonzóbbá válik. Bálint Mártával, a CoGoodwill operatív vezetőjével beszélgettük az adományozás fontosságáról.


A weboldala, cogoodwill.com bemutatkozó szövegében már az elején kiemeli a kommunikáció fontosságát, hiszen sokan - még ha meg is van az adakozókedv- mégis bizonytalanok, hogy milyen szervezetekhez kellene fordulniuk annak érdekében, hogy biztos helyre kerüljön az adományuk. Mi az, ami meggyőzően hat egy magánemberre vagy vállalkozóra?


- Azt gondolom, hogy a mai világban a transzparencia. Ha pontosan van kommunikálva, hogy kinek és mire van szüksége, és az is jól látható, hogy a segítség valóban megérkezik, akkor szívesen segítenek az emberek.

Vegyük például Japánt, ahol pár hónapig éltem is. Például Tokióban a plakátokon számos alapítvány úgy hirdeti magát, hogy „támogass minket: adományod 50 százalékával segíthetsz a rászorulókon, és a másik 50 százalékból pedig a ránk eső adóterheket tudjuk finanszírozni”.

Ez is arról árulkodik, hogy kevesen tudnak arról, hogy amikor pénzbeli adományukkal egy nonprofit szervezetet támogatnak, akkor abból a pénzből nemcsak rászorulókon fognak segíteni, hanem a szervezet működtetését is biztosítani kell belőle. Ezáltal nem a teljes összeg fordítódik arra, amire az adományozók elvileg adják a támogatást.

Az adományok hány százaléka megy valós segítségnyújtásra?

- Nálunk a pénzbeli támogatások 80 százaléka fordítódik az adott segítségnyújtásra, és 20 %-a az, amiből finanszírozzuk az adományok elszállítását, könyvelői és egyéb költségeinket. Azért tud ez mindössze 20 % lenni nálunk Japánhoz képest, mert mi nem veszünk fel fizetést, önkéntes alapon dolgozunk.

Kikhez juttatnak el adományokat?

- Olyan intézményekhez juttatunk el adományokat, mint a gyermekkórházak, árvaházak, hajléktalan gyermekek óvodája, értelmileg sérült, és fogyatékkal élők otthona. Az elmúlt két évben az eddigi működésünk jelentősen átalakult. Korábban szabadon szervezhettük meg az adományok átadását műsorral egybekötve. A világjárvány idején viszont csak a kapuig mehettünk.


Az adományokhoz kötött műsor elmarad, de adományok továbbra is érkeznek megfelelő mennyiségben?

- Ahogy beszűkült az élettér, úgy szűköltek be a lehetőségek is. Nemcsak számunkra, hanem az adományozóink számára is. Voltak, akik olyan nehézségekkel szembesültek, amelyek miatt már nem tudtak adományozni. Voltak olyanok, akik kevesebbet segítettek. Amikor pedig ruhát, játékokat, könyveket, élelmiszert gyűjtöttünk, akkor minden partnerünkkel megoldottuk úgy, hogy ők a saját helyszínükön tudjanak gyűjteni. Aztán mi elvégeztük a szortírozást és az adományok átadását.

A világjárvány átalakította a vállalatok munkavégzési folyamatát is, ehhez ti hogyan tudtatok alkalmazkodni?

- Céges partnereink többségénél állandósult a hibrid munkavégzés, ami nálunk is hibrid adományozást jelent. Ennek köszönhetően a mi feladataink is bővültek kezdve azzal, hogy tájékozódunk arról, hogy az adott munkahelyen milyen szokások alakultak ki és hogyan viszonyulnak a vírushelyzet okozta változásokhoz. Egy-egy ilyen együttműködésnél mi is jobban alkalmazkodunk és személyre, azaz cégre, szabott szolgáltatásokat alakítunk ki.

A Cogoodwill oldalan számos sikertörténetet lehet olvasni, évente szerveznek karácsonyi adománygyűjtést, legutóbb pedig az ukrán háború menekültein segítettek... 

- Ilyen célzott segítségnyújtásaink továbbra is lesznek, mert akármilyen is a világgazdasági helyzet, mindig akadnak jóakaratú emberek, és olyanok is, akiknek szüksége van segítségre. Jó emberek mindenhol vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy a Good People Everywhere kezdeményezésével létrejött egy olyan platform, ahol a jó híreké, a pozitív történeteké a főszerep. Magyarországon már letölthető az applikáció, és jövőre angol nyelvterületeken is találkozhatunk vele.

Mi lesz a következő nagyszabású projektjük?

- Korábban, amikor egy svájci cégnek dolgoztam, elképesztőnek találtam, hogy ők hol tartanak az oktatásban és mennyire támogatják a tanáraikat. Köztudott, hogy Svájc fizeti a legmagasabban a tanárait az OECD országok közül. Svájcot követi Hollandia, Németország és Belgium. Az adományozásaink révén nagyon sok iskolába, óvodába vittünk adományokat vagy tanári segédeszközöket is Magyarországon és a környező országokban.

Az oktatásra koncentrálnak ?

-A világjárvány az oktatást is megváltoztatta, a digitális oktatás úgy nyert teret, hogy ebben a régióban szinte fel sem voltunk készülve rá. Munkánk során jól láttuk, hogy újszerű problémákkal, nehézségekkel kell mindenkinek szembesülnie. 5 évvel ezelőtt nem tudtuk elképzelni, hogy vár ránk egy olyan világ, ahol az otthonról dolgozó szülő mellett ott lesz az otthon digitálisan tanuló gyermek is. Összefogásunk révén az applikáción belül egy oktatási platformot hozunk létre, ahol olyan képességeket, készségeket lehet fejleszteni, amelyekkel ilyen nem várt eseménysorozatban is helyt tudunk majd állni.

Még mire használható az applikáció?

- Emellett jóakaratú emberekkel is tudunk kapcsolódni, és online jelenlétünkkel segíthetünk nonprofit szervezeteknek jót tenni a való világban. Ezen az applikáción megtalálható lesz mindenki, aki fejlődni akar, de az is, aki másoktól akar tanulni úgy, hogy közben kiáll általa fontosnak tartott ügyek mellett. Én mindenkit arra bíztatok, hogy töltse le az applikációt és legyen része ennek. Osszuk meg egymással ott, hogy mit teszünk másokért, kik a példaképeink, milyen pozitív történetek által inspirálódunk.

 

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Marsi Anikó: Ha a gyerekeim nem fogadták volna el a párom, akkor ő nem léphette volna át a ház küszöbét

AC News 2022.10.07.
A híradóst teljesen kicserélték, amióta szeptember elején kiderült, hogy titokban másodszor is férjhez ment. A Femcafé Inspiráló Nők Gáláján igaz egyedül jelent meg, de lélekben ott vo...

Díjazták az Aranyélet sztárját, Döbrösi Laurát, akire nem csak a színpadon érdemes odafigyelni

AC News 2022.10.07.
A Femcafé már a negyedik alkalommal kereste meg azokat az inspiráló hölgyeket, akik tevékenységükkel, hozzáállásukkal, személyiségükkel példaként szolgálhatnak mindenki szám&a...

Hurrikán pusztított Polgár Tünde otthonában

Pataki József 2022.10.06.
Polgár Tünde és családja a téli időszak nagy részét floridai otthonukban szokták tölteni. Most még Magyarországon tartózkodnak, ahonnan aggódva figyelték, mekkora pusztítást végzett n&...

Huppsz

Alig lehet felismerni: Új fotóin elképesztően néz ki Hunyadi Donatella

AC News 2022.10.07.
Profi fotósorozattal lepte meg Instagram követőit a modell, aki egy zebra által inspirált szettben pózolt a kamerának

Otthon is ad a megjelenésére Liptai Claudia, nem visel mackónadrágot

AC News 2022.10.07.
A műsorvezető szerint nem kell szégyellni, ha valaki szereti és követi a divatot, ettől senki nem válik felszínessé.  

Kökény Attila a kukások pártjára állt: Adják meg a kukásoknak azt, ami jár nekik!

Pataki József 2022.10.07.
Áldatlan állapotok uralkodnak az énekes háza előtt, mint ahogy a főváros többi részén is.
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

AC News

Óriásplakáton keres magának barátnőt egy szűz srác

AC News 2022.10.06.
Óriásplakáton, arcát felvállalva keres barátnőt egy angol férfi, aki még sosem randizott.

Fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről készültek különleges felvételek - Videó

AC News 2022.10.06.
Soha nem látott részletességű felvételek készültek egy csapat kardszárnyú delfinről, amint egy órán keresztül üldöznek, majd megölnek több fehér cápát a dél-afrikai partok k&oum...

Áramjelentés fogja követni a televíziós időjárás-jelentéseket

AC News 2022.10.06.
Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt úgynevezett áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiaháló...

Sziréna

A szomszéd mentette meg az erkélyről lógó gyermeket

AC News 2022.10.07.
Átmászott a korláton egy négyéves kislány, akit édesanyja hagyott egyedül hódmezővásárhelyi otthonában. A nő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás.

Felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat a büntetőfékező sofőr - Videó

AC News 2022.10.06.
Vádat emeltek egy 36 éves férfival szemben, aki büntetőfékezett és ezzel balesetet okozott, majd elhajtott. Komoly büntetést kaphat.    

Megvertek egy utast a villamoson - Videó

AC News 2022.10.06.
Belekötöttek egy utasba a 3-as villamos megállójában és megverték a villamoson. 
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Semjén Zsolt: ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak

Pataki József 2022.10.07.
Semjén Zsolt szerint ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Magyarország miniszterelnök-helyettese az aradi Szabadság-szobornál az aradi vártanúk emléknapján tartott csütörtök esti megemlék...

Szijjártó: ösztönözni kell a nemzetközi vállalatok munkahelyteremtő beruházásait

Pataki József 2022.10.07.
Magyarország akkor tudja fenntartani a gazdaság növekedési pályáját, ha továbbra is sikeresen ösztönzi a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait - írta Szijjá...

Agrárminisztérium: újabb segítséget kapott a tejelő szarvasmarha ágazat

Pataki József 2022.10.07.
Sikerrel zárult a tejelő szarvasmarha ágazat állatjóléti támogatásának meghosszabbítása - jelentette be pénteki közleményében az Agrárminisztérium.

Világ

Fiala: az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor

Pataki József 2022.10.07.
Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat k...

Kreml: Zelenszkij lényegében világháború kirobbantására szólított fel

Pataki József 2022.10.07.
Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Nov...

Biden: Amerika alternatív megoldások felé fordul az OPEC+ kőolaj-kitermelés csökkentéséről szóló döntése után

Pataki József 2022.10.07.
Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat - közölte az amerikai elnök csüt&ou...
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Visszatérhet a Sztárban sztár leszek! kiesője

AC News 2022.10.07.
A TV2 tehetségkutatójának folytatását Kálóczi Réka súlyos balesete jelentősen befolyásolja, és felmerült annak lehetősége is, hogy akár egy kiesett versenyzőt tesznek be a helyére.

Világsztár erősíti a Dancing with the Stars mentorcsapatát

AC News 2022.10.07.
Megérkezett Budapestre a Vadangyal és a Te vagy az életem sorozatsztárja, Facundo Arana.

Szexualitásáról vallott a színésznő

Pataki József 2022.10.07.
A Pretty Little Liars sztárja a TikTokon 'coming outolt'.
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro