Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07. Profil

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Cba - cikk közötti

Edina az elmúlt 20 évben hazai és nemzetközi környezetben dolgozó vezető PR-esként megélte, milyen az, amikor a teljesítménykényszer és a nyomás elindít a kiégés felé vezető úton.

Azóta az egészség és a prevenció az egész életét végig kíséri: szervezett egészségügyi szűrést újságíróknak, számtalan külföldi tanfolyamon a helyiektől tanult főzni, részt vett természetgyógyász képzésen. Végül a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for integrative Nutrition – ban tanult több mint 100 féle táplálkozási elméletről. Így lett holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista, ám magát egészségsherpának nevezi.

Az egészségsherpa kifejezés honnan ered?

A végzettségem holisztikus egészség coach. Ez sok mindent lefed, de szerettem volna egy olyan fantázianévvel illetni a tevékenységemet, ami jobban megragad a köztudatban. A testi és lelki maximális teljesítmény elérése céljából kísérem a csúcsra a hozzám fordulókat, pont úgy, mint a Himalájára a hegymászókat a sherpák.

Mellettük állok, hogy az egészséggel kapcsolatos céljaikat megvalósítsák. A nehézségeik cipelésében segítek, ám az utat nekik kell megtenni.

Egészség coachként többen is tevékenykednek, ön miben különbözik?

Holisztikus egészség coach vagyok, az emberek egészségét rendszerben nézem. Nálam az egészség olyan megvilágításba kerül, ahol minden mindennel összefügg. Nem csak azzal foglalkozom, hogy mi található a tányéron, hanem azzal is, mi jellemzi a hozzám forduló embert körülvevő világot. Mi a fontos a számára, a karrier, pénzügyei, a családi kapcsolatai, vagy a testmozgás. Ezek ugyanis mind meghatározzák, mennyire leszünk egészségesek. Dietetikust akkor keresnek fel az emberek, ha már egészségügyi problémáik vannak, mint pl. cukorbetegség. Én abban különbözöm, hogy nem írom elő, miből mennyit fogyasszanak. Helyette az egészséges emberek elakadásainál próbálok segíteni. Ha hirtelen valaki édességfüggő lesz, vagy azt érzi, hogy az energiaszintje csökken, és erre szeretne megoldást, akkor jövök képbe.

Januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Lehetséges a mindennapjainkká vált home - office-ban áttörést elérni?

Nem, de továbbra is tudatosnak kell maradni. A magyarok étkezése egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon.

Szilveszter éjjelén alighanem mindenki tesz valamilyen fogadalmat az újévre vonatkozóan, amelyeknek a túlnyomó többsége a tapasztalatok szerint az egészséggel kapcsolatos. Erre szükség is van, hiszen a pandémia kitörése óta az energiaszintünkben sajnos nem abba az irányba indultunk el, amikor fittebbnek, dinamikusabbnak éreznénk magunkat.

Ezek szerint az otthoni munka nem is tesz jót az egészségünknek?

Az otthoni munka néhány éve még majdhogy nem tabu volt. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni. Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben

Az egészséges táplálkozás ezek szerint nehezünkre esik a négy fal között?

Igen. Ráeszméltek az emberek, hogy sokan nincsenek berendezkedve a főzésre, főleg azok, akik az új évben egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat.

A modern táplálkozást változatosnak lehet mondani?

Ez sajnos csak önámítás. Kutatások szerint a bolygón létező több mint tízezer ehető növényből kevesebb mint kétszázat hasznosítunk ételként. Ráadásul az emberek által növényekkel bevitt kalóriák 60 százaléka csak három terményből származik: búzából, rizsből és kukoricából. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a feldolgozott ételekből származó cukrot, finomított fehér lisztet, finomított növényi olajokat. Ezek épp azok, amelyek ha dominánssá válnak étrendünkben, rengeteg kárt tudnak okozni.

Vegyük elő a józan paraszti eszünket és gondoljunk bele az alábbiakba: van egy hatalmas földterületünk. Ezen a területen évről évre ugyanazt a növényt termesztjük, mindig ugyanazt a terményt. Nem kell hozzá mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy tudjuk, mi lesz ennek a következménye: az egész ökoszisztéma a kárát fogja látni. Miért? A talaj kimerül, a madarak, rovarok, állatok kihalnak és a betegségek virulásnak indulnak. Kivéve, ha nem kezdjük el őket vegyszerrel mérgezni, hogy elpusztuljanak.

Az egészséges étkezés meg tud védeni a súlyos betegségektől?

Ezt nem állítom, de ha a teljes értékű ételeket válogatjuk össze, és a tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha az említett háromféle gabonát választjuk.

Mit kellene tenni, hogy kiszálljunk a mókuskerékből?

Kezdő lépésként mindenki határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt. Csak egyszer kell megtanulni az egészséges életmód titkát, és az egész életünkre hatással lesz.

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kész horror: 2 és fél millióért árulnak egy spártai Trabantot

Virág Márton 2023.04.01.
Egy vagyonért válna meg gazdája a Honecker bosszújaként ismert kisautótól.

Lazán üzent Ferenc pápa: „Még élek!”

Virág Márton 2023.04.01.
Kiengedték Ferenc pápát a kórházból, már viccelődni is van kedve.

Tóth Andi tisztába tette: tűrök kussban, de én szakítottam

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A 24 óráig elérhető Instagram-sztorijában magyarázta el az énekesnő, mi az igazság.

Huppsz

Reviczky Gábor kanabiszolajjal gyógyítja végzetes betegségét

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A Nemzet Művésze egy sikeres műtéten már túl van, ám elutasította a kemoterápiát.

Szakít eddigi életével Istenes Bence és Csobot Adél

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Mint mondták, egy életre szóló kaland vár rájuk, miután úgy döntöttek, eldobják maguktól a nyüzsgő városi életet és egy vidéki házba költöznek.

Váratlan fordulat Gwyneth Patrow cserbenhagyásos ügyében

Pataki József 2023.03.31.
A színésznő egy idős úrral viaskodott egy síelési baleset ügyében a bíróságon. Végül a vádlóból lett a vádlott.
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 1

AC News

Verstappené az időmérő, Alonso-Hamilton párharc a második sorban

Virág Márton 2023.04.01.
Izgalmas lesz a vasárnapi Forma-1-es futam.

NyusziSTOP-ért könyörögnek az állatvédők

AC News 2023.03.31.
Húsvét előtt egy héttel már tiltakoznak az állatvédők az ünnepi kedvességnek szánt, majd pár nap után után kidobott nyuszik és kiscsibék ajándékozása ellen.

Sopronban is megijedtek az osztrák földrengéstől

AC News 2023.03.31.
Megmozdult a föld s riadalmat okozott Sopronban is, igaz nem annyira, mint a szomszédos Ausztriában,

Sziréna

Rémálom Kecskeméten: szamurájkardos rablók verték félholtra

Virág Márton 2023.04.01.
Vádat emeltek a két emberrabló ellen, évekre rács mögé kerülnek.

Lángcsóvákkal riogat a német farkasember – nem tudják elkapni

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Egy őrült férfi farkasbőrbe bújva hozza a szívbajt már öt éve a turistákra.

Két fehérvári hülyegyerek ki akarta siklatni a vonatot

AC News 2023.03.31.
Szerencse, hogy a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasútvonalon közlekedő személyszállító vonat mozdonyvezetője felfigyelt a betonelemekre, amiket két fiatal Székesfehérvár külter&uu...
MBVK 1
MBVK 2
mbvk 4

Itthon

A török-magyar barátság megtörhetetlen

Pataki József 2023.03.31.
A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a...

Marad a rezsicsökkentés és emelik a nyugdíjat

Pataki József 2023.03.31.
Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra i...

Magyarország megkerülhetetlen

Pataki József 2023.03.30.
Gazdasági életbiztosítás, hogy Magyarország mára megkerülhetetlenné vált az európai autóiparban, s hazánk éppen azokkal az államokkal versenyez az elektromos akkumulátorgyárakért, ame...

Világ

Amerikai abszurd: Trump börtönből is irányíthatná az Államokat

AC News 2023.03.31.
Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének - vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Videón, ahogy a visszavonuló ukránok gránátot rejtenek a halottak alá (+18)

Pataki József 2023.03.30.
Csak erős idegzetűeknek. Az esetről az Orosz hírek töltötte fel a felvételt az Telegramra.

Ferenc pápa lemondásáról suttognak – kórházban az egyházfő

Pataki József 2023.03.30.
A pápát a súlyos légúti gyulladása napokig az ágyhoz köti.
MBVK 2
mbvk 3
MBVK 1

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Áramot kell termelniük a svájci postásoknak

AC News 2023.04.01.
A svájci posta különös módon segíti alkalmazottait abban, hogy munka közben védjék az egészségüket.

Dráma a határon: 8 menekült meghalt, köztük 2 gyerek

Virág Márton 2023.04.01.
Az egyik tragikus sorsú kisfiú még nem volt hároméves sem.

Orbán leütögeti a sapkát az árakról

AC News 2023.03.31.
De semmi pánik - nem egyszerre, hanem fokozatosan, egyenként…
mbvk 8
MBVK 1
mbvk 4
Remiz uzlethaz - felugro