Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.
Edina az elmúlt 20 évben hazai és nemzetközi környezetben dolgozó vezető PR-esként megélte, milyen az, amikor a teljesítménykényszer és a nyomás elindít a kiégés felé vezető úton.
Azóta az egészség és a prevenció az egész életét végig kíséri: szervezett egészségügyi szűrést újságíróknak, számtalan külföldi tanfolyamon a helyiektől tanult főzni, részt vett természetgyógyász képzésen. Végül a világ legnagyobb táplálkozástudományi iskolájában az Institute for integrative Nutrition – ban tanult több mint 100 féle táplálkozási elméletről. Így lett holisztikus egészség coach és bélrendszer specialista, ám magát egészségsherpának nevezi.
Az egészségsherpa kifejezés honnan ered?
A végzettségem holisztikus egészség coach. Ez sok mindent lefed, de szerettem volna egy olyan fantázianévvel illetni a tevékenységemet, ami jobban megragad a köztudatban. A testi és lelki maximális teljesítmény elérése céljából kísérem a csúcsra a hozzám fordulókat, pont úgy, mint a Himalájára a hegymászókat a sherpák.
Mellettük állok, hogy az egészséggel kapcsolatos céljaikat megvalósítsák. A nehézségeik cipelésében segítek, ám az utat nekik kell megtenni.
Egészség coachként többen is tevékenykednek, ön miben különbözik?
Holisztikus egészség coach vagyok, az emberek egészségét rendszerben nézem. Nálam az egészség olyan megvilágításba kerül, ahol minden mindennel összefügg. Nem csak azzal foglalkozom, hogy mi található a tányéron, hanem azzal is, mi jellemzi a hozzám forduló embert körülvevő világot. Mi a fontos a számára, a karrier, pénzügyei, a családi kapcsolatai, vagy a testmozgás. Ezek ugyanis mind meghatározzák, mennyire leszünk egészségesek. Dietetikust akkor keresnek fel az emberek, ha már egészségügyi problémáik vannak, mint pl. cukorbetegség. Én abban különbözöm, hogy nem írom elő, miből mennyit fogyasszanak. Helyette az egészséges emberek elakadásainál próbálok segíteni. Ha hirtelen valaki édességfüggő lesz, vagy azt érzi, hogy az energiaszintje csökken, és erre szeretne megoldást, akkor jövök képbe.
Januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Lehetséges a mindennapjainkká vált home - office-ban áttörést elérni?
Nem, de továbbra is tudatosnak kell maradni. A magyarok étkezése egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon.
Szilveszter éjjelén alighanem mindenki tesz valamilyen fogadalmat az újévre vonatkozóan, amelyeknek a túlnyomó többsége a tapasztalatok szerint az egészséggel kapcsolatos. Erre szükség is van, hiszen a pandémia kitörése óta az energiaszintünkben sajnos nem abba az irányba indultunk el, amikor fittebbnek, dinamikusabbnak éreznénk magunkat.
Ezek szerint az otthoni munka nem is tesz jót az egészségünknek?
Az otthoni munka néhány éve még majdhogy nem tabu volt. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni. Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben
Az egészséges táplálkozás ezek szerint nehezünkre esik a négy fal között?
Igen. Ráeszméltek az emberek, hogy sokan nincsenek berendezkedve a főzésre, főleg azok, akik az új évben egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat.
A modern táplálkozást változatosnak lehet mondani?
Ez sajnos csak önámítás. Kutatások szerint a bolygón létező több mint tízezer ehető növényből kevesebb mint kétszázat hasznosítunk ételként. Ráadásul az emberek által növényekkel bevitt kalóriák 60 százaléka csak három terményből származik: búzából, rizsből és kukoricából. Ehhez még hozzáadhatjuk, hogy a feldolgozott ételekből származó cukrot, finomított fehér lisztet, finomított növényi olajokat. Ezek épp azok, amelyek ha dominánssá válnak étrendünkben, rengeteg kárt tudnak okozni.
Vegyük elő a józan paraszti eszünket és gondoljunk bele az alábbiakba: van egy hatalmas földterületünk. Ezen a területen évről évre ugyanazt a növényt termesztjük, mindig ugyanazt a terményt. Nem kell hozzá mezőgazdasági szakembernek lennünk, hogy tudjuk, mi lesz ennek a következménye: az egész ökoszisztéma a kárát fogja látni. Miért? A talaj kimerül, a madarak, rovarok, állatok kihalnak és a betegségek virulásnak indulnak. Kivéve, ha nem kezdjük el őket vegyszerrel mérgezni, hogy elpusztuljanak.
Az egészséges étkezés meg tud védeni a súlyos betegségektől?
Ezt nem állítom, de ha a teljes értékű ételeket válogatjuk össze, és a tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha az említett háromféle gabonát választjuk.
Mit kellene tenni, hogy kiszálljunk a mókuskerékből?
Kezdő lépésként mindenki határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt. Csak egyszer kell megtanulni az egészséges életmód titkát, és az egész életünkre hatással lesz.