Az észtországi magyarokat is meglátogatta Kövér László

2017.05.10. Világ

Az észtországi magyarokat is meglátogatta Kövér László

Észtország fontos partnere és szövetségese az Európai Unióban és a NATO-ban Magyarországnak, a közelmúlt történelmi hasonlóságai és a jelenkor kihívásai pedig még szorosabb együttműködésre ösztönöznek - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke észtországi látogatásán.

Cba - cikk közötti

Szilágyi Zoltánnak, az Országgyűlés sajtófőnökének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kövér László kedden Tallinnban megbeszélést folytatott Eiki Nestorral, az észt parlament elnökével és Kersti Kaljulaid köztársasági elnökkel.

Kövér László elismerését fejezte ki Észtországnak, hiszen a függetlenség 1991. évi újbóli kivívása óta hatalmas fejlődésen ment keresztül: a demokráciára és a piacgazdaságra való sikeres áttérés, valamint a NATO-, az EU- és az OECD-tagság elnyerésén túl Észtország világviszonylatban is meghatározó szerepet vívott ki magának a digitális technológia terén.

"Észt partnereinkkel a legtöbb külpolitikai kérdésben teljes mértékben egyetértünk, így a megváltozott európai biztonságpolitikai helyzet, az energiabiztonság, a Brexit (Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépése) vagy Európa jövője tárgyában is. Jelenünk és jövőnk is közös egy olyan unióban, amely számos kihívással és problémával küzd, és amelyben egy válságokkal teli időszakban erősödik meg a regionális együttműködés" - idézi a közlemény a magyar házelnököt.

Kövér László utalt a visegrádi országok (V4) együttműködésére, amely - mint hangsúlyozta - szorosabb, mint valaha, és amely nemcsak a bajelhárításra korlátozódik, hanem olyan célkitűzések is jellemzik, mint például egy észak-déli energetikai és közlekedési folyosó létrehozása. Magyarország célja, hogy ne csak kétoldalú alapon, hanem regionális szinten is fejlessze kapcsolatait, így Észtország mellett a másik két balti országra is szövetségesként tekint - mondta az Országgyűlés elnöke.

A migrációs válságról szólva úgy fogalmazott, hogy Magyarország azért áll ellen a kötelező kvótának, mert szerinte az Európai Bizottságnak nincs joga ezt előírni a tagországok számára. "Folyik egy lopakodó hatáskörelvonási folyamat, amelynek a végén egy európai egyesült államok jöhet létre, amiben az államoknak nem osztanak szerepet" - vélte Kövér László.

A közlemény szerint Kersti Kaljulaid kiemelte, hogy egy "erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek, amely közös értékekre alapul". Az észt köztársasági elnök szerint az elmúlt esztendőkben az Európai Unió sokat tanult a nehézségekből. Észtország számára fontos a schengeni határok megvédése, a tagállamok közötti információcsere arról, hogy ki lépi át ezeket a határokat, és nem ért egyet a migránsok automatikus, kvóták szerinti elosztásával, de úgy véli, a tagországoknak szolidárisnak kell lenniük egymással. Mint fogalmazott, az Európai Unió a nagy problémákat hatékonyabban tudja kezelni, mint egyes országok külön-külön.

Kövér László elmondta: Magyarország teljes mértékben tisztában van Észtország helyzetével a Baltikum térségében, és a szolidaritás jegyében hozzájárul a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez. Ezt bizonyítja a visegrádi országok azon vállalása is, miszerint 2017 januárjától negyedéves váltásban egy századnyi katonát állomásoztatnak a Baltikumban. Magyarországra július elején kerül sor, ami az észt EU-elnökség és a V4-es magyar elnökség idejére esik - tette hozzá.

Kersti Kaljulaid megköszönte Magyarország NATO-n belüli eddigi és jövőbeni tevékenységét, amellyel hozzájárul Észtország biztonságának fenntartásához.

Kövér László elismerését fejezte ki a köztársasági elnöknek, hogy Észtország a tervezettnél fél évvel korábban vállalta az Európai Tanács soros elnöki tisztségének betöltését 2017 második felében, miután bár Nagy-Britannia következett volna, London lemondott erről. Meggyőződését fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére Észtország emlékezetes és eredményes elnökséget hagy az utókorra, és Magyarország támogatásáról biztosította vendéglátóit.

Az észt házelnökkel folytatott tárgyalásain a parlamenti kapcsolatokról szólva Kövér László nagyra értékelte Eiki Nestor 2015-ös budapesti látogatását, és fontosnak nevezte a bizottságok közötti együttműködés erősítését, a kétoldalú egyeztetések rendszerességét. A közelmúltban a külügyi illetve európai ügyi bizottságok után az észt védelmi bizottság elnöke is Budapesten folytatott tárgyalásokat.

Kövér László ellátogatott a Tallinni Magyar Intézetbe, ahol találkozott az Észtországban élő magyarok képviselőivel, köztük Bán Istvánnal, Magyarország tartui tiszteletbeli konzuljával, aki az észtországi magyarok Munkácsy Mihály Egyesületének alapító elnökeként tartja össze a mintegy ötven fős, jórészt Kárpátaljáról kitelepedett magyar közösséget. Az Egyesület 1988 óta segíti tagjai nemzeti öntudatának, anyanyelvének ápolását és a magyar népi hagyományok tanítását, átadását a következő generációnak, ösztönzi és támogatja a kapcsolattartást az anyaországgal.

Kövér László észtországi látogatását követően Finnországba utazik.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Véres üzlet – Óva int a halottlátó Szilágyi István horrorházától

Pataki József 2023.01.27.
Csúnyán pórul járhat a színész házának új tulajdonosa, ha nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Nádai Anikótól a párja vette át a gyereknevelést

Marinov Zsuzsanna 2023.01.26.
Hatalmas áldozatot hozott Hajmásy Péter, hogy Nádai Anikó újra visszatérhessen a képernyőre.

Brutális tartozás terheli L.L.Juniorék luxusvilláját

AC News 2023.01.25.
A rappernek muszáj lesz megegyeznie a feleségével, különben elúszhat a törökbálinti, kacsalábon forgó palotájuk.

Huppsz

Laky Zsuzsi kiborult, félti a lányait

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Az egykori szépségkirálynő a napokban közösségi oldalán borult ki, amiért kiskorúak gond nélkül hozzájuthatnak az energiaitalokhoz.

Kiderült: Nem véletlenül karcolták össze a táncművész autóját

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Nemrégiben Széphalmi Juliska és egy barátja autóját megrongálták, obszcén rajzokat karcoltak a járművekre. Most kiderült, hogy a történetben említett illető valójában az új pár...

Majdnem megfulladt Galambos Lajos, kórházba vitték

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
A mulatóst nem csak lelkileg viselte meg a hét éve húzódó ügye, most egészségi állapota miatt is aggódik. 

AC News

Örülhetnek a nyugdíjasok

Polesz Anita 2023.01.27.
Korábban érkezik februárban a nyugdíj, három nappal előbb hozza a postás mind a februári, mind a 13. havi nyugdíjat – jelentette be pénteken Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Bíróság elé kerül a repülőtér utasaira kivetett XVIII. kerületi speciális adó

Polesz Anita 2023.01.27.
A fővárosi kormányhivatal hiába lépett fel a repülőtér utasaira kivetett helyi adó ellen, így végül a bíróságnak kell döntenie az ügyben.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Békés vármegyei kórházakban

Polesz Anita 2023.01.27.
Hétfőtől visszavonásig látogatási tilalmat rendeltek el a Békés vármegyei kórházakban az influenzaszerű tünetek számának emelkedése miatt. A korlátozásokat az intézmények honlapj&a...

Sziréna

Lamborghiniből ült át a vádlottak padjára a „sajtkirály

Polesz Anita 2023.01.27.
A csalók győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Farkesszemet nézett a tolvaj és az álmában kifosztott férfi

Polesz Anita 2023.01.27.
A tetőn ereszkedett le egy társasház legfelső emeltének erkélyére egy moldáv férfi, majd kifosztotta a lakásban békésen alvó párt, azonban egyikük felriadt és megzavarta a tolvajt.

Elaludt a sofőr, betonoszlopnak csapódott a kocsi

Polesz Anita 2023.01.27.
A  húszas éveiben járó férfi 2021 júliusában, az éjszakai órákban Kadarkúton közlekedett, amikor fáradtsága miatt elaludt vezetés közben, ezért az úttestről letérve ...

Itthon

Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első

Pataki József 2023.01.27.
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műso...

A magyar-német gazdasági kapcsolatok gyors ütemben fejlődtek

Pataki József 2023.01.27.
Az elmúlt évtizedekben a magyar-német gazdasági kapcsolatok a kölcsönös bizalomra és a közös munkára alapozva gyors ütemben fejlődtek, és ez mindkét ország számára komoly előnyökkel j&aa...

A tavalyinál is több támogatáshoz juthatnak a gazdák

Pataki József 2023.01.27.
A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban - hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agr&aacu...

Világ

A lengyel kormányfő az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett

Pataki József 2023.01.27.
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemze...

Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Pataki József 2023.01.27.
Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térs&e...

Nőtt a spanyol gazdaság teljesítménye

Pataki József 2023.01.27.
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

Profil

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Ötvös Edina egészségsherpa: Így szállhatunk ki az egészségtelen mókuskerékből

Polesz Anita 2023.01.07.
Ötvös Edina holisztikus egészség coach az AcNewsnak beszélt arról, hogy home office-ban dolgozva hogyan tudunk életmódot váltani.

Vigyél Haza Alapítvány: Így vigyázzunk szilveszterkor az állatainkra, és keressük meg, ha elszökött

Marinov Zsuzsanna 2022.12.31.
Karácsonykor az örökbefogadási kedv megnő, így a menhelyek fokozottan hívják fel a figyelmet arra, hogy nem csak az ünnepek ideje alatt kell gondját viselni egy állatnak.

Amiről beszélnek

Brutális: Feldarabolta barátnőjét egy féltékeny férfi

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Féltékenységből végezhetett barátnőjével egy férfi, akit a gyilkosság után egy reptéren sikerült elfognia a rendőrségnek.

Szándékosan lőtt rá tanárára egy 6 éves diák

Marinov Zsuzsanna 2023.01.27.
Többször is jelezték a tankerület felé, hogy fegyver van a kisfiúnál, mégsem tettek ellene semmit.

Vérfagyasztó - Megalkották a Terminátor gyilkos robotját

Pataki József 2023.01.27.
A Terminátor 2: Az ítélet napjában látható folyékony halmazállapotú robothoz alkottak hasonlót.
Remiz uzlethaz - felugro