Ellopták a Titónak írt részvétnyilatkozatoat

2017.05.26. Világ

Ellopták a Titónak írt részvétnyilatkozatoat

A világ vezető politikusainak és közéleti személyiségének részvétnyilvánító bejegyzéseit és aláírásait tartalmazó lapokat lophattak el Josip Broz Titónak, Jugoszlávia egykori örökös elnökének emlékházából - számolt be róla a Vecernje Novosti című szerb napilap pénteken.

Cba - cikk közötti

A Tito születésnapja alkalmából szervezett csütörtöki hagyományőrző rendezvényt a lap információi szerint beárnyékolta az a hír, miszerint egy spanyol aukciósház kínálatában megjelent az egykori jugoszláv vezető halála után összeállított részvétnyilatkozatok könyvének 12 oldala, amely feltételezhetően egy 40 oldalas gyűjtemény része. 

Malagában június 3-án kerül kalapács alá többek között Indira Gandhi indiai és Olof Palme svéd miniszterelnök, Jasszer Arafat palesztin vezető, idősebb George Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke, valamint Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár bejegyzése és aláírása. 

A Jugoszláv Történeti Múzeum munkatársai egyelőre nem tudják, honnan lophatták el az aláírt oldalakat, ugyanis több ilyen emlékkönyv is létezett, ahogyan azt is vizsgálják még, hogy eredetiek-e az oldalak. A múzeum az aukciósháztól azt kérte, hogy amíg a dokumentumok vizsgálata folyik, ne árverezzék el az oldalakat, valamint amennyiben bebizonyosodik az aláírások valódisága, juttassák azt vissza Belgrádba. 

A kutatást lassítja, hogy nem csak egyetlen könyv volt fenntartva a részvétnyilatkozatoknak, a Tito mauzóleumában, a Virágházban őrzött legfőbb emlékkönyv mellett a különböző országok nagykövetségein is voltak ilyenek. A dolgozók most azt vizsgálják, melyikből hiányoznak az említett oldalak. A lopást eddig azért nem jelentette senki, mert nem is tudtak a lapok eltűnéséről mindaddig, amíg azok meg nem jelentek az aukción. 

Nikola Kusovac művészettörténész szerint több furcsaság is van a lopás körül, habár nem ez az első alkalom, hogy valami eltűnt a Jugoszláv Történeti Múzeumból. A művészettörténész szerint a lapokat csak olyan lophatta el, aki hozzáfért a dokumentumhoz, tehát elsősorban az ott dolgozókat kell kihallgatni. 

Tito unokája, Joska Broz szerint szinte már semmi furcsa nincs ebben, tíz évvel ezelőtt például a nagyapja óráit lopták el, és az egyiket Svájcban árverezték el óriási összegért. Négy éve pedig Jovanka Broznak, Tito feleségének a második világháborúban tanúsított bátorságáért kapott érdemrendjét lopták el a Virágházból, és a kitüntetést azóta sem találták meg. 

Francisco Pinero, az autogramok nemzetközi árverésével foglalkozó cég (IAAE) európai vezetője az Antidot nevű független médiahálózatnak megerősítette, hogy a felkínált ívek eredetiek, és egy negyven darabból álló gyűjtemény részét képezik, amelynek a tulajdonosa az egyik legismertebb európai gyűjtő. Mint mondta, a lapokat sok évvel ezelőtt adta el "egy Titóhoz közel álló személy", arról azonban nem tud, hogyan kerültek hozzá a dokumentumok, azok ugyanis Jugoszlávia, majd Szerbia kulturális örökségének részét képezik. 

A Vecernje Novosti információi szerint az aláírások kikiáltási ára ugyan átlagosan 120-180 euró, de akár több ezer euróért is elkelhetnek.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Pokoli tűz Patakon: fiát mentette az apja, halálra égtek

AC News 2022.11.25.
Le kellett fogni a tragikus sorsú nőt, aki őrjöngve próbált visszarohanni a házba, hogy kimentse az élettársát és a fiát.

Vodkával menekült öngyilkosságba a rettegő budai kislány

AC News 2022.11.24.
A 13 éves Korinát hét hónapon át veréssel, zsarolással zaklatta egy fiú, mégis a szülőjének állt feljebb: feljelentette az áldozat édesanyját.

Járai Máté Törőcsik Mariról: Színészi öröksége örökké élni fog

AC News 2022.11.23.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő ma lenne 87 éves. Ez alkalomból unoká...

Huppsz

Rácz Jenő bolondot csinált magából a lányáért

AC News 2022.11.25.
A hét legviccesebb fotóját posztolta Rácz Jenő.

Tóth Vera borzasztó pulóvert vett fel - Fotó

AC News 2022.11.25.
Tóth Vera egy tipikus, karácsonyi, ronda pulcsival máris elkezdte az ünnepi szezont. Neki ez is jól áll.

Micsoda meglepetés! Ezt kapta születésnapjára Horváth Éva

AC News 2022.11.24.
44. születésnapjára a hírességet egy különleges ajándékkal lepték meg szerettei.  
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Hihetetlen, mit rejtett a sörösdobozba egy nő – 20 év börtönt kaphat érte

AC News 2022.11.26.
A texasi nő egy veszélyeztetett fajt csempészett be az Egyesült Államokba.

Nem kegyelmeznek a magyarok - Szigorúbban büntetnének

AC News 2022.11.26.
Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat é...

Szeretünk adományozni: Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban

AC News 2022.11.25.
Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.

Sziréna

Füstmérgezést kapott a hőssé vált kisrendőr, kórházba került

AC News 2022.11.26.
74 éves nénit mentettek ki a füstölő lakásából az egyenruhások.

Frontális ütközés - Áll az M0-s

AC News 2022.11.25.
Baleset miatt lezárták az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé vezető oldalon, Biatorbágy térségében, emiatt torlódik a forgalom - közölte az Útinform péntek reggel a honlapján.

Megölte csecsemőjét egy anya

Pataki József 2022.11.24.
A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a két hónapos gyermekét megfojtó komlói nő ellen.
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Berúgja a tél az ajtót, megérkezik a fogvacogtató hideg

AC News 2022.11.26.
Mára a köd miatt 10 megyében is veszélyre figyelmeztet, a következő hétre pedig az átlagosnál hidegebbet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Katalin vonattal utazott el Volodimir Zelenszkijhez

AC News 2022.11.26.
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.  

Szijjártó Péter: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

AC News 2022.11.25.
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögez...

Világ

Fegyveres leszámolás a szerb-magyar határnál

AC News 2022.11.25.
Ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a szerb-magyar határ közelében, ezúttal a Röszkével szomszédos Horgoson - közölte a szabadkai Pannon RTV pénteken.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Pataki József 2022.11.24.
Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával - j...

Újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Pataki József 2022.11.24.
Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére - az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a K...
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Szerednyey Béla Ferenc pápától kért engedélyt

AC News 2022.11.26.
A közismert színész szeretné feleségét templomban is elvenni, ám ez nem olyan egyszerű.  

Teljesen kiborultak Mariah Carey rajongói

AC News 2022.11.25.
Sokan úgy vélik, hogy az aranytorkú énekesnő a koncertjén végigtátogta a leghíresebb számát, amely nem mellesleg egy kisebb vagyont hozott eddig neki.

Kovács Kati vallomása Balázs Fecó haláláról: Kicsit szerintem mind hibásak vagyunk

AC News 2022.11.25.
Szerettei és pályatársai a mai napig gyászolják a két évvel ezelőtt elhunyt Balázs Fecót. Kovács Kati a mai napig elérzékenyül, ha zenésztársára gondol.
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro