Gútára érkeznek Kotleba fasisztái

AC News 2017.04.05. Világ

Gútára érkeznek Kotleba fasisztái

Mégis megtartják filmvetítésüket a Kotleba pártjának tagjai Gútán. Ugyan felröppent az a hír, hogy nem jönnek a Vág-parti városba a szélsőséges eszméket terjesztő párt tagjai, ám végül mégiscsak helyet tudtak találni.

Cba - cikk közötti

A Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt április 8-án 18 órai kezdettel Gútán tervezi bemutatni a a kahlenbergi csatáról szóló filmet, amelyet a szlovák közszolgálati televízió annak xenofób és soviniszta felhangja miatt tiltólistára rakta. Bár volt enyhe tiltakozás civilek részéről, illetve a Most-Híd valamint az MKP helyi szervezete is közleménnyel reagált, mindez nem akadályozhatta meg, hogy part tagjai bemutassák a A September Eleven 1683 (11. september 1683 - Bitka pri Viedni) című filmet, amit a párt alelnöke, Milan Uhrík vezeti fel.

A Híd gútai-ifjúságfalvai egyesült klubjainak elnöksége  határozottan tiltakozik a rasszista nézeteket terjesztő film gútai bemutatása ellen. “Mélységesen felháborító és felettébb gusztustalan lépésnek tekintjük. Az ĽSNS nem tartja tiszteletben még a legalapvetőbb demokratikus elveket sem, megnyilvánulásaik a gyűlölet szítják, s a rasszizmust propagálják. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy nyíltan idegengyűlölő és a fasizmus éltetésére alkalmas propagandafilm eszméivel mérgezzék kis közösségünket, amely a történelem zűrös időszakában is számtalanszor bebizonyította: kiáll az egyének békés együttélése mellett és elutasít bárminemű zsarnokságot és kizsákmányolást. Messzi földön híres a gútaiak szabadságvágya és rendkívüli igazságérzete. Így alakult ki közösségünkben a nyitottság, a tisztesség, az együttérzés és elfogadás - s ezek mentén törekedtek a gútaiak a közösségen belüli ellentétek enyhítésére. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az egyén szabadságát tiszteletben tartva megfékezzük az idegengyűlölet, a szélsőséges nézetek és életellenes eszmék terjedését és növekedését.”

Hasonlóképpen elítélte az MKP gútai alapszervezete is. “Véleményünk szerint ez a filmvetítés összeegyeztethetetlen azzal a városi rendezvénnyel, amellyel egy időben zajlik, s amely egy olyan történelmi eseményre emlékezik, amely szinte minden gútai családot érintett. A szégyenteljes deportálásokra és a kitelepítésékre kell és fontos emlékeznünk, hiszen annak minden szereplője megszenvedte azt, és jelentős kihatással volt őseink életére. Elutasítunk továbbá minden olyan rendezvényt, amely a szélsőséges nézeteit nyíltan vállaló Kotleba- párthoz kötődik egy olyan városban, amelyben - véleményünk szerint – nem az indulatok gerjesztésére, hanem egymás nyelvét, vallását, világnézetét tisztelő emberi magatartásra és nyugalomra van szükség.” – írták a közleményükben.

A filmet eredetileg a Leonor szállóban mutatták volna be, azonban a bérlő visszakozása miatt ez most meghiúsul. Új helyszínnek a Kotleba pártja a Caretta éttermet jelölte meg. Az időpont tehát adott, azaz mégiscsak a a felvidéki kitelepítés és lakosságcsere hetvenedik évfordulója alkalmából megrendezendő városi megemlékezés keretében tartott aznapra meghirdetett nyilvános konferenciával egyidőben fogják megtartani.

Ján Kecskés, a Kotleba-párt nyitrai klubjának elnöke korábbi megkeresésünkre elárulta, nem zárja ki, hogy a jövőben más rendezvény keretében lehet majd találkozni a párt felsőbb vezetésével, illetve a pártbeli parlamenti képviselőkkel is terveznek egy nyilvános fórumot Gútán.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Pokoli tűz Patakon: fiát mentette az apja, halálra égtek

AC News 2022.11.25.
Le kellett fogni a tragikus sorsú nőt, aki őrjöngve próbált visszarohanni a házba, hogy kimentse az élettársát és a fiát.

Vodkával menekült öngyilkosságba a rettegő budai kislány

AC News 2022.11.24.
A 13 éves Korinát hét hónapon át veréssel, zsarolással zaklatta egy fiú, mégis a szülőjének állt feljebb: feljelentette az áldozat édesanyját.

Járai Máté Törőcsik Mariról: Színészi öröksége örökké élni fog

AC News 2022.11.23.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő ma lenne 87 éves. Ez alkalomból unoká...

Huppsz

Rácz Jenő bolondot csinált magából a lányáért

AC News 2022.11.25.
A hét legviccesebb fotóját posztolta Rácz Jenő.

Tóth Vera borzasztó pulóvert vett fel - Fotó

AC News 2022.11.25.
Tóth Vera egy tipikus, karácsonyi, ronda pulcsival máris elkezdte az ünnepi szezont. Neki ez is jól áll.

Micsoda meglepetés! Ezt kapta születésnapjára Horváth Éva

AC News 2022.11.24.
44. születésnapjára a hírességet egy különleges ajándékkal lepték meg szerettei.  
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

AC News

Hihetetlen, mit rejtett a sörösdobozba egy nő – 20 év börtönt kaphat érte

AC News 2022.11.26.
A texasi nő egy veszélyeztetett fajt csempészett be az Egyesült Államokba.

Nem kegyelmeznek a magyarok - Szigorúbban büntetnének

AC News 2022.11.26.
Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat é...

Szeretünk adományozni: Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban

AC News 2022.11.25.
Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.

Sziréna

Füstmérgezést kapott a hőssé vált kisrendőr, kórházba került

AC News 2022.11.26.
74 éves nénit mentettek ki a füstölő lakásából az egyenruhások.

Frontális ütközés - Áll az M0-s

AC News 2022.11.25.
Baleset miatt lezárták az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé vezető oldalon, Biatorbágy térségében, emiatt torlódik a forgalom - közölte az Útinform péntek reggel a honlapján.

Megölte csecsemőjét egy anya

Pataki József 2022.11.24.
A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a két hónapos gyermekét megfojtó komlói nő ellen.
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Berúgja a tél az ajtót, megérkezik a fogvacogtató hideg

AC News 2022.11.26.
Mára a köd miatt 10 megyében is veszélyre figyelmeztet, a következő hétre pedig az átlagosnál hidegebbet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Katalin vonattal utazott el Volodimir Zelenszkijhez

AC News 2022.11.26.
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.  

Szijjártó Péter: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

AC News 2022.11.25.
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögez...

Világ

Fegyveres leszámolás a szerb-magyar határnál

AC News 2022.11.25.
Ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a szerb-magyar határ közelében, ezúttal a Röszkével szomszédos Horgoson - közölte a szabadkai Pannon RTV pénteken.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Pataki József 2022.11.24.
Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával - j...

Újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Pataki József 2022.11.24.
Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére - az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a K...
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Szerednyey Béla Ferenc pápától kért engedélyt

AC News 2022.11.26.
A közismert színész szeretné feleségét templomban is elvenni, ám ez nem olyan egyszerű.  

Teljesen kiborultak Mariah Carey rajongói

AC News 2022.11.25.
Sokan úgy vélik, hogy az aranytorkú énekesnő a koncertjén végigtátogta a leghíresebb számát, amely nem mellesleg egy kisebb vagyont hozott eddig neki.

Kovács Kati vallomása Balázs Fecó haláláról: Kicsit szerintem mind hibásak vagyunk

AC News 2022.11.25.
Szerettei és pályatársai a mai napig gyászolják a két évvel ezelőtt elhunyt Balázs Fecót. Kovács Kati a mai napig elérzékenyül, ha zenésztársára gondol.
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro