Háborognak a muzulmán iskola miatt

2017.05.25. Világ

Háborognak a muzulmán iskola miatt

Vita alakult ki Ausztriában egy új imámképző oktatási intézmény terve miatt: a linzi építésre nemzetközi gyűjtést szerveztek, azonban a projekt felelőseként megnevezett linzi iszlám szervezet azt állítja, hogy nem tud az építendő iskoláról, a városvezetés pedig tiltakozik a tervek ellen.

Cba - cikk közötti

A Neue Volksblatt című osztrák lap azt írta, hogy felháborodást keltett a vallási központ és imámképző iskola létesítésére vonatkozó jótékonysági felhívás, amelyet a németországi székhelyű Iszlám Társaság - Milli Görüs (IGMG) tett közzé. A szervezet a linzi intézet mellett még nyolc tervre hirdetett gyűjtést, köztük Bécs Liesing negyedében egy mecset felépítésére. 

Az IGMG szervezetet Bajorországban államvédelmi megfigyelés alatt tartják. A Neue Volksblatt felidézte a bajor állambiztonsági hivatal végzését, amely szerint az IGMG célja, hogy "iszlám állami és társadalmi rendet vezessenek be világszerte a régi oszmán birodalom mintájára Törökország vezetésével". Így az IGMG a szabad demokratikus alapértékek ellenében működik - közölte a lap. 

A felhívásban a linzi iskola székhelyének a Linzi Iszlám Szövetség (Alif) központját nevezték meg, az intézményben kétszáz imámot képeznének. 

A Neue Volksblatt azt közölte, hogy az Alif vezetője, Resul Koca tájékoztatása szerint nem létesül iskola, a szervezet bécsi illetékese pedig nem tud a liesingi mecset építéséről. A lap szerint azonban az Alif elnöke egy korábbi videofelvételen az iskola felépüléséről beszélt törökül. 

A Kronen Zeitung című lap - online kiadásában - csütörtökön azt írta, hogy az Alif konzervatív, de nem szélsőséges szervezet, eddig problémamentesen működött, az osztrák államvédelmi hatóság nem figyeli meg. Az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGiÖ) adatai szerint az Alifnak 2012-ben már több mint 7700 tagja volt. 

A felső-ausztriai Linz városvezetése ellenzi a projektet. Bernhard Baier alpolgármester szerint Ausztriában már számos állami fenntartású vallási képzési központ van, ezért nincs szükség magánfenntartású intézetekre. Baier utalt rá, hogy a bécsi egyetemen is folyik iszlám hittudományi képzés. Rudi Anschober integrációs tanácsos állambiztonsági jelentést szorgalmaz a tervezett imámiskoláról, és a párhuzamos társadalom kiépülésének veszélyeire figyelmeztetett. A linzi várostervezési referens tájékoztatása szerint az intézményt a kijelölt terülten nem lehet felépíteni, mert a területen csak üzemi létesítmény működhet. 

Az iskolaépítés terveinek jóváhagyásáért nem a rendőrség, hanem a városi oktatási testület a felelős. Ez a testület korábban azt közölte, hogy hozzájuk nem érkezett be erre vonatkozó igény. Klaus Luger polgármester mindazonáltal szerdán azt mondta: bizalmas információkból már értesült arról, hogy az állambiztonsági hivatal egy évvel ezelőtt értesítette a városi oktatási testületet az imámiskola létesítésének tervéről. 

Hivatalos becslések szerint Ausztria 8,5 millió lakosa közül 600 ezer muszlim.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Pokoli tűz Patakon: fiát mentette az apja, halálra égtek

AC News 2022.11.25.
Le kellett fogni a tragikus sorsú nőt, aki őrjöngve próbált visszarohanni a házba, hogy kimentse az élettársát és a fiát.

Vodkával menekült öngyilkosságba a rettegő budai kislány

AC News 2022.11.24.
A 13 éves Korinát hét hónapon át veréssel, zsarolással zaklatta egy fiú, mégis a szülőjének állt feljebb: feljelentette az áldozat édesanyját.

Járai Máté Törőcsik Mariról: Színészi öröksége örökké élni fog

AC News 2022.11.23.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő ma lenne 87 éves. Ez alkalomból unoká...

Huppsz

Rácz Jenő bolondot csinált magából a lányáért

AC News 2022.11.25.
A hét legviccesebb fotóját posztolta Rácz Jenő.

Tóth Vera borzasztó pulóvert vett fel - Fotó

AC News 2022.11.25.
Tóth Vera egy tipikus, karácsonyi, ronda pulcsival máris elkezdte az ünnepi szezont. Neki ez is jól áll.

Micsoda meglepetés! Ezt kapta születésnapjára Horváth Éva

AC News 2022.11.24.
44. születésnapjára a hírességet egy különleges ajándékkal lepték meg szerettei.  
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Hihetetlen, mit rejtett a sörösdobozba egy nő – 20 év börtönt kaphat érte

AC News 2022.11.26.
A texasi nő egy veszélyeztetett fajt csempészett be az Egyesült Államokba.

Nem kegyelmeznek a magyarok - Szigorúbban büntetnének

AC News 2022.11.26.
Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat é...

Szeretünk adományozni: Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban

AC News 2022.11.25.
Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.

Sziréna

Füstmérgezést kapott a hőssé vált kisrendőr, kórházba került

AC News 2022.11.26.
74 éves nénit mentettek ki a füstölő lakásából az egyenruhások.

Frontális ütközés - Áll az M0-s

AC News 2022.11.25.
Baleset miatt lezárták az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé vezető oldalon, Biatorbágy térségében, emiatt torlódik a forgalom - közölte az Útinform péntek reggel a honlapján.

Megölte csecsemőjét egy anya

Pataki József 2022.11.24.
A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a két hónapos gyermekét megfojtó komlói nő ellen.
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Berúgja a tél az ajtót, megérkezik a fogvacogtató hideg

AC News 2022.11.26.
Mára a köd miatt 10 megyében is veszélyre figyelmeztet, a következő hétre pedig az átlagosnál hidegebbet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Katalin vonattal utazott el Volodimir Zelenszkijhez

AC News 2022.11.26.
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.  

Szijjártó Péter: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

AC News 2022.11.25.
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögez...

Világ

Fegyveres leszámolás a szerb-magyar határnál

AC News 2022.11.25.
Ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a szerb-magyar határ közelében, ezúttal a Röszkével szomszédos Horgoson - közölte a szabadkai Pannon RTV pénteken.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Pataki József 2022.11.24.
Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával - j...

Újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Pataki József 2022.11.24.
Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére - az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a K...
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Szerednyey Béla Ferenc pápától kért engedélyt

AC News 2022.11.26.
A közismert színész szeretné feleségét templomban is elvenni, ám ez nem olyan egyszerű.  

Teljesen kiborultak Mariah Carey rajongói

AC News 2022.11.25.
Sokan úgy vélik, hogy az aranytorkú énekesnő a koncertjén végigtátogta a leghíresebb számát, amely nem mellesleg egy kisebb vagyont hozott eddig neki.

Kovács Kati vallomása Balázs Fecó haláláról: Kicsit szerintem mind hibásak vagyunk

AC News 2022.11.25.
Szerettei és pályatársai a mai napig gyászolják a két évvel ezelőtt elhunyt Balázs Fecót. Kovács Kati a mai napig elérzékenyül, ha zenésztársára gondol.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro