Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Pataki József 2023.01.27. Világ

Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken, a hadijelentést ismertetve.

Cba - cikk közötti

A tábornok szerint a rakétacsapás minden kijelölt létesítményt eltalált és megzavarta a fegyver- és lőszerszállítást a harci területekre, beleértve a NATO-országok által biztosított eszközökét is. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők haditechnikai eszközeit javító és helyreállító vállalatok működése megszakadt.

Konasenkov elmondta, hogy a rakétatámadást az ukrán védelmi ipar és közlekedési rendszer működését biztosító energetikai rendszer létesítményei ellen az orosz fegyveres erők nagyhatótávolságú, precíziós légi és tengeri indítású fegyverekkel, valamint drónokkal hajtotta végre.

A szóvivő szerint Donyeck környékén a sikeres orosz offenzíva több mint nyolcvan ukrán katona halálát okozta, valamint megsemmisített egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót, egy D-20-as, két D-30-as tarackot, egy Mszta-B és egy M109 Paladin önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart. A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányába végrehajtott támadó akciók nyomán az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, tűz alá véve egyebek között az ukrán 72. gépesített dandár egységeit Vuheldar közelében. Ezen a frontszakaszon az orosz összesítés szerint az ukrán veszteség mintegy 65 katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű, egy D-20-as tarack, három egyéb jármű és két AN/TPQ-37-es ellentűzradar volt.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal állami csatornán azt mondta, hogy Artemivszk (Bahmut) közel áll a műveleti bekerítéshez, az orosz csapatok csaknem minden, a városba vezető útvonalat lezártak. Jan Gagin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója ugyanezen a csatornán kijelentette, hogy az orosz erők Vuhledar keleti és délkeleti részén is megvetették a lábukat és osztagokat küldenek be a városba harci felderítésre.

Igor Kimakovszkij, a donyecki régió vezetőjének másik tanácsadója azt mondta, hogy Vuhledarnál az ukrán fegyveresek kisebb csoportokban próbáltak meg ellentámadást végrehajtani, de az orosz tüzérség visszaverte őket.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint harminc katona, két jármű, egy M-777-es és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy negyven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy D-20-as egy M-777-es tarack, valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy Grad rakétavető, egy M-777-es tarack és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 79 ukrán tüzérségi lőállásra mertek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Harkiv megyei Szenkove közelében.

Az orosz légvédelem Vuhledar közelében lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 11 drónt, 14 Vilha-, Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 380 repülőgépet, 204 helikoptert, 2967 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7644 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 991 sorozatvetőt, 3932 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8191 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi támadást. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kész horror: 2 és fél millióért árulnak egy spártai Trabantot

Virág Márton 2023.04.01.
Egy vagyonért válna meg gazdája a Honecker bosszújaként ismert kisautótól.

Lazán üzent Ferenc pápa: „Még élek!”

Virág Márton 2023.04.01.
Kiengedték Ferenc pápát a kórházból, már viccelődni is van kedve.

Tóth Andi tisztába tette: tűrök kussban, de én szakítottam

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A 24 óráig elérhető Instagram-sztorijában magyarázta el az énekesnő, mi az igazság.

Huppsz

Reviczky Gábor kanabiszolajjal gyógyítja végzetes betegségét

Kiss Nikolett 2023.03.31.
A Nemzet Művésze egy sikeres műtéten már túl van, ám elutasította a kemoterápiát.

Szakít eddigi életével Istenes Bence és Csobot Adél

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Mint mondták, egy életre szóló kaland vár rájuk, miután úgy döntöttek, eldobják maguktól a nyüzsgő városi életet és egy vidéki házba költöznek.

Váratlan fordulat Gwyneth Patrow cserbenhagyásos ügyében

Pataki József 2023.03.31.
A színésznő egy idős úrral viaskodott egy síelési baleset ügyében a bíróságon. Végül a vádlóból lett a vádlott.
mbvk 4
MBVK 2
mbvk 3

AC News

Verstappené az időmérő, Alonso-Hamilton párharc a második sorban

Virág Márton 2023.04.01.
Izgalmas lesz a vasárnapi Forma-1-es futam.

NyusziSTOP-ért könyörögnek az állatvédők

AC News 2023.03.31.
Húsvét előtt egy héttel már tiltakoznak az állatvédők az ünnepi kedvességnek szánt, majd pár nap után után kidobott nyuszik és kiscsibék ajándékozása ellen.

Sopronban is megijedtek az osztrák földrengéstől

AC News 2023.03.31.
Megmozdult a föld s riadalmat okozott Sopronban is, igaz nem annyira, mint a szomszédos Ausztriában,

Sziréna

Rémálom Kecskeméten: szamurájkardos rablók verték félholtra

Virág Márton 2023.04.01.
Vádat emeltek a két emberrabló ellen, évekre rács mögé kerülnek.

Lángcsóvákkal riogat a német farkasember – nem tudják elkapni

Kiss Nikolett 2023.03.31.
Egy őrült férfi farkasbőrbe bújva hozza a szívbajt már öt éve a turistákra.

Két fehérvári hülyegyerek ki akarta siklatni a vonatot

AC News 2023.03.31.
Szerencse, hogy a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasútvonalon közlekedő személyszállító vonat mozdonyvezetője felfigyelt a betonelemekre, amiket két fiatal Székesfehérvár külter&uu...
MBVK 1
mbvk 5
MBVK 2

Itthon

A török-magyar barátság megtörhetetlen

Pataki József 2023.03.31.
A bátorságról, a segítőkészségről és az önzetlenségről szóljon a török és magyar barátság következő 100 éve is - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a...

Marad a rezsicsökkentés és emelik a nyugdíjat

Pataki József 2023.03.31.
Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra i...

Magyarország megkerülhetetlen

Pataki József 2023.03.30.
Gazdasági életbiztosítás, hogy Magyarország mára megkerülhetetlenné vált az európai autóiparban, s hazánk éppen azokkal az államokkal versenyez az elektromos akkumulátorgyárakért, ame...

Világ

Amerikai abszurd: Trump börtönből is irányíthatná az Államokat

AC News 2023.03.31.
Mint reggeli elemzésünkben megírtuk, Donald Trump vád alá helyezése nem akadálya elnökjelöltségének - vélik szakértők. Erre történelmi precedensek is vannak.

Videón, ahogy a visszavonuló ukránok gránátot rejtenek a halottak alá (+18)

Pataki József 2023.03.30.
Csak erős idegzetűeknek. Az esetről az Orosz hírek töltötte fel a felvételt az Telegramra.

Ferenc pápa lemondásáról suttognak – kórházban az egyházfő

Pataki József 2023.03.30.
A pápát a súlyos légúti gyulladása napokig az ágyhoz köti.
MBVK 1
mbvk 4
mbvk 3

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Áramot kell termelniük a svájci postásoknak

AC News 2023.04.01.
A svájci posta különös módon segíti alkalmazottait abban, hogy munka közben védjék az egészségüket.

Dráma a határon: 8 menekült meghalt, köztük 2 gyerek

Virág Márton 2023.04.01.
Az egyik tragikus sorsú kisfiú még nem volt hároméves sem.

Orbán leütögeti a sapkát az árakról

AC News 2023.03.31.
De semmi pánik - nem egyszerre, hanem fokozatosan, egyenként…
mbvk 8
mbvk 4
mbvk 3
Remiz uzlethaz - felugro