Kuleba: Oroszország minden erejével igyekszik megzavarni a fegyverszállításokat Ukrajnának

Pataki József 2022.04.12. Világ

Kuleba: Oroszország minden erejével igyekszik megzavarni a fegyverszállításokat Ukrajnának

Oroszország minden erejével próbálja megzavarni az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, egyebek mellett dezinformációs kampánnyal - jelentette ki hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren.

Cba - cikk közötti

"Oroszország tudja, hogy a fegyverszállítás fontos Ukrajna számára, és minden erőfeszítést megtesz az akadályozására. Moszkva hatalmas tájékoztató kampányt készített a külföldi médiának és politikusoknak. A trollgyáruk spam e-maileket küldhet, és kommentekben dezinformációkat szórhat szét Ukrajnával kapcsolatban. Ne dőljenek be neki!" - írta üzenetében a tárcavezető.

Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egyebek mellett ezt azért közölte, mert reggel Eduard Heger szlovák miniszterelnök cáfolta azt az orosz sajtóban elterjesztett hírt, amely szerint Pozsonytól kapott Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer semmisült volna meg Ukrajna területén. Vasárnap az orosz védelmi minisztérium számolt be arról, hogy ilyen típusú légvédelmi rendszereket semmisített meg az orosz hadsereg Mikolajiv és Harkiv régiókban, Az orosz sajtó azt írta, hogy az egyik megsemmisült rakétarendszert Szlovákiából szállították Ukrajnába.

Ugyanezzel kapcsolatban vádolta meg álhírterjesztéssel Moszkvát hétfőn Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Twitteren. "Tudják, hogy elveszítik a háborút, látják elmaradottságukat, és igyekeznek bármilyen eszközzel gátolni a fegyverszállításokat" - hangoztatta a tisztségviselő. Hozzátette: "ismerjük az oroszok forgatókönyveit, megnevezek ezek közül egyet. Elterjeszthetik azt az álhírt, hogy az ukrán katonák a szövetségeseinktől kapott fegyverekkel megadják magukat, és így tömegével kerülnek ilyen fegyverek az orosz hadsereg birtokába" - vélekedett Jermak.

Közben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) orosz katonák lehallgatott beszélgetéseire hivatkozva azt állította, hogy lázadoznak az orosz egységeknél, nem akarnak harcolni Ukrajnában, ezért szabotálják a parancsokat. Az SZBU példaként említett néhány ilyen elfogott beszélgetést Az egyikben egy a krasznodari régióból érkezett orosz katona az édesanyjának azt mondja: elege van abból, hogy "csak ül és nézi, hogy megvetik őket, és nem tudnak visszacsapni". Egy másik, állítólag  lehallgatott beszélgetésben egy férfi arra panaszkodik, hogy egységét "halálezrednek" nevezik, mert közülük haltak meg a legtöbben. Közli az édesanyjával, hogy nem hajlandó a frontra menni, mert nem akar meghalni, és bajtársainak a többsége is megtagadta a harcot.

Az SZBU azt is állította: az orosz erők ukrán kiskorúakat próbálnak rávenni arra, hogy információkat adjanak át nekik az ukrán katonák állásainak elhelyezkedéséről. Közlésük szerint ilyen együttműködésre rábírt tinédzsereket lepleztek le Harkivban és Luhanszk megyében.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnök európai integrációért felelős diplomáciai tanácsadója a Jevropejszka Pravda hírportálnak adott interjújában kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna kevesebb, mint öt éven belül az EU tagja lesz. Elismerte, hogy nem minden uniós tagállam támogatja Ukrajna csatlakozását, de szerinte a tárgyalások meghozzák majd a kívánt eredményt.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon mindeközben arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt a kelet-ukrajnai régióban, az orosz erők által elfoglalt  Novoajdar település közelében. Kirilo Timosenko, Vitalij Klicsko kijevi polgármester helyettese pedig arról adott hírt, hogy megnyitottak hétfőn a forgalom előtt egy ideiglenes hidat, amely az ukrán fővárost köti össze a környező településekkel, Irpinnyel, Bucsával, Hosztomellel és Vorzellel.

A dél-ukrajnai Herszonból jelentette a Moszt helyi hírportál, hogy az orosz csapatok megszállták az egyik építőipari vállalat üzemét a megyeszékhelyen.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közölte a Facebookon, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban az ukrán erők folytatják a védekezést a városba benyomult orosz alakulatokkal szemben. Hozzátette, hogy a katonai vezetés folyamatosan tartja a kapcsolatot Mariupol védőivel. Részleteket azonban hadititokra hivatkozva nem közölt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 19 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 154 orosz repülőgépet, 137 helikoptert, hét hadihajót, 725 harckocsit, 1923 páncélozott harcjárművet, 347 tüzérségi és 55 légvédelmi rendszert, valamint 111 rakéta-sorozatvetőt.

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértőinek becslései szerint eddig az orosz erők az infrastrukturális létesítmények ellen végrehajtott támadásaikkal már 80,4 milliárd dollár kárt okoztak Ukrajnának. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Galambos Lajos kontra Mc Hawer: Egy régi konfliktus miatt harcolnak egy dalért

Farkas Márió 2022.07.06.
Magyarországon alig van s ember, aki ne ismerné a „Mikor a vodka a fejembe száll” című lakodalmas nótát, ami a legtöbb buli, bál és összejövetel alaptétele. A klasszikus azért cseng most a kedves olvas&...

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.06.
A 80-as és 90-es években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei gyűjtötték és dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elő...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

AC News

Június végégig meghaladta az 53 ezret a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon.

AC News 2022.07.06.
Június végéig 53 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon, ez több mint háromszoros bővülés 2020 eleje óta; a környezetkímélő, csendes g&eacu...

Telefonon követte a szolgálatban lévő rendőr gyermeke váratlan születését

AC News 2022.07.06.
Mentősök segítették a világra a szolgálatban lévő rendőr gyermekét. Nem volt már idő kórházba szállítani a kismamát.

Megtéveszthette egy cég az ingyen napelemre pályázókat

AC News 2022.07.06.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az EU-SOLAR Nyrt.-vel szemben, amiért megtévesztően ígérheti a lakossági napelem-pályázatok költségmentes előkészítését, illetve kifog...

Sziréna

Vasutasok és civilek mentették meg a férfi életét, az utasok végignézték és drukkoltak

AC News 2022.07.06.
 Tegnap a fővárosba kérték a mentők gyors segítségét ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki a kelenföldi vonatállomáson lett rosszul.

Potencianövelő tablettákat és cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök - Videó

AC News 2022.07.06.
Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagy...

Idős nőkre utazott az angyalföldi rabló - Videó

AC News 2022.07.06.
Idős nők nyakláncait tépte ki a gyanú szerint egy férfi, az angyalföldi rendőrök őrizetbe vették.
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Charles Michel: prioritás számunkra a csatlakozási fejezetek megnyitása Észak-Macedóniával és Albániával

AC News 2022.07.06.
Prioritás számunkra a csatlakozási fejezetek megnyitása Észak-Macedóniával és Albániával, a Nyugat-Balkánnak és az EU-nak kölcsönösen szüksége van egymásra - jelentette ki szerd&aacu...

Lemondott a horvát pénzügyminiszter

AC News 2022.07.06.
Személyes okokra hivatkozva, váratlanul lemondott Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) szerdán. A hírt a kormány megerősítette.

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Profil

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Farkas Márió 2022.07.05.
Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire ...

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Amiről beszélnek

76. születésnapját ünnepli korunk egyik legnagyobb akcióhőse, Sylvester Stallone

Farkas Márió 2022.07.06.
Az olasz származású színész 1946-ban, New Yorkban látta meg a napvilágot. Élete vargabetűin Rockyként verekedte át magát, hogy a 70-es, 80-as, 90-es évek meghatározó karaktere legyen, mára pedig...

Gór-Nagy Mária: Amíg élek, járni fogok pszichológushoz

AC News 2022.07.06.
A nevével fémjelzett színitanodájában kicsik és nagyok útját egyengeti Gór-Nagy Mária. Minden erejével és tudásával azon van, hogy segítsen másoknak, ám ez rengeteg energiáj&...

Judy maximális szabadságot adott a férjének, és ő is neki 

AC News 2022.07.06.
Judy és férje immáron 11 éve alkot egy párt. Saját bevallásuk szerint nagyon szeretik egymást, de fontosnak tartják a szabadságukat is.  
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro