Le Pen pártja az EU-t szipolyozza

AC News 2017.04.05. Világ

Le Pen pártja az EU-t szipolyozza

Cifra kimutatást közölt a Le Monde arról, hogy Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Front (FN) miként próbál élősködni az Európai Parlamenten. Az FN módszerének lényege, hogy teljesen szabálytalanul megtérítteti a képviselők állítólagos segéderőinek nem létező kiadásait. Az átutalt összegek általában az FN bankszámláira érkeznek, vagy készpénzben juttatják el őket.

Cba - cikk közötti

A francia napilap szerint a 2014-es EP-választások után a párt huszonnégy képviselőt küldhetett Strasbourg-ba, és ezzel a legnagyobb francia csoportot alakíthatta meg. Az utóbbi hónapokban azonban a kimutatások azt jelezték, hogy a kiadások gyanúsan megszaporodtak.

„Kedves Marine, íme az egyik legutóbbi számla, amely azt bizonyítja, hogy az utóbbi időben havi 100 ezer euróval nagyobb összegeket vettünk föl, fogadásokra, utazásokra, rendezvényekre, egyebekre. Nehéz ellenőrizni őket. Ha a következő években a tendencia folytatódik, nem tudunk másképpen kievickélni ebből, csakis úgy, hogy még többet kérünk a parlamenttől” – áll abban az üzenetben, amelyben Wallerand de Saint Just, az FN pénztárosa ismertette a tényeket a pártelnökkel.

A jelek szerint azonban Marine Le Pent egyáltalán nem érintette meg a figyelmeztetés, mert hamarosan másfél millió euró „kölcsönt” kért. Az EU ellenőrző intézménye, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – amely magyar ügyekben is vizsgálódott – már korábban is készített olyan jelentést francia nyomozók vizsgálataira utalva, amelyből kiderült, hogy az FN európai képviselőinek úgynevezett asszisztensei bődületes pénzeket visznek haza. Akad köztük például egy bizonyos Madame Boutonnet, aki a kisujját se mozdította meg, de havi 4000 euró „jövedelmet” vett föl. Állítólag szerződés is kötötte őt Strasbourghoz, de egyetlen esetben sem beszélt telefonon egy ottani FN-képviselővel sem. Hasonló a helyzet Laurent Salles-lal, akit a kimutatások úgy aposztrofálnak, mint Marine Le Pen egyik közvetlen munkatársát, ám az elnök asszony naptárában még a még a nevére sem lehet rábukkanni.

 

A Le Monde alaposan utána járt a kétes ügyeknek, mire Le Pen három legközelebbi munkatársa elterjesztette, hogy a neves újság munkatársai hamis adatokat – „rágalmakat” – gyűjtögetnek és publikálnak, hogy ily módon ártsanak a szerintük győzelemre esélyes Madame Le Pennek néhány héttel az elnökválasztások előtt, s egyszersmind így próbálják kedvezőbb helyzetbe juttatni az ellenfeleit. Az összehangolt támadás visszaverésére a Le Monde első számú vezetőjét, Jérome Fenogliót küldte csatasorba, aki azzal utasította el a politikai rágalmakat – miszerint a szerkesztőség tagjai „lepénzelik” forrásaikat, hogy azok nekik kedvező információkkal lássák el őket – hogy Franciaország egyik legfontosabb újságja több évtizedes fönnállása óta soha nem folyamodott ilyen eszközhöz. „Azt állítani, hogy a Le Monde korrumpálja a hírforrásait, a legközönségesebb rágalmazás, és a lap ennek visszaverésére megteszi a szükséges törvényes intézkedéseket” – jelentette ki Fenoglio, aki közleményében leszögezte: ahogy a korábbiakban, úgy a jelenlegi elnökválasztási küzdelemben sem állt egyetlen tábor mellé a Le Monde. „Az újságírók szabadsága korlátlan és teljes, nem befolyásolhatják őket a kormányzati közlemények, de még a részvényesek esetleges kísérletei sem. A Le Monde nem vásárol meg, és nem árusít senkit. Az egyetlen elkötelezettsége az, hogy az újságíró a demokratikus vita kulcstényezője, a fölvilágosult állampolgárok egyike. Pontosan olyan egyéniség, akit a Nemzeti Front vezetői egyáltalán nem szívelnek” – áll a szokatlan hangvételű közleményben.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Pokoli tűz Patakon: fiát mentette az apja, halálra égtek

AC News 2022.11.25.
Le kellett fogni a tragikus sorsú nőt, aki őrjöngve próbált visszarohanni a házba, hogy kimentse az élettársát és a fiát.

Vodkával menekült öngyilkosságba a rettegő budai kislány

AC News 2022.11.24.
A 13 éves Korinát hét hónapon át veréssel, zsarolással zaklatta egy fiú, mégis a szülőjének állt feljebb: feljelentette az áldozat édesanyját.

Járai Máté Törőcsik Mariról: Színészi öröksége örökké élni fog

AC News 2022.11.23.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő ma lenne 87 éves. Ez alkalomból unoká...

Huppsz

Rácz Jenő bolondot csinált magából a lányáért

AC News 2022.11.25.
A hét legviccesebb fotóját posztolta Rácz Jenő.

Tóth Vera borzasztó pulóvert vett fel - Fotó

AC News 2022.11.25.
Tóth Vera egy tipikus, karácsonyi, ronda pulcsival máris elkezdte az ünnepi szezont. Neki ez is jól áll.

Micsoda meglepetés! Ezt kapta születésnapjára Horváth Éva

AC News 2022.11.24.
44. születésnapjára a hírességet egy különleges ajándékkal lepték meg szerettei.  
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hihetetlen, mit rejtett a sörösdobozba egy nő – 20 év börtönt kaphat érte

AC News 2022.11.26.
A texasi nő egy veszélyeztetett fajt csempészett be az Egyesült Államokba.

Nem kegyelmeznek a magyarok - Szigorúbban büntetnének

AC News 2022.11.26.
Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat é...

Szeretünk adományozni: Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban

AC News 2022.11.25.
Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.

Sziréna

Füstmérgezést kapott a hőssé vált kisrendőr, kórházba került

AC News 2022.11.26.
74 éves nénit mentettek ki a füstölő lakásából az egyenruhások.

Frontális ütközés - Áll az M0-s

AC News 2022.11.25.
Baleset miatt lezárták az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé vezető oldalon, Biatorbágy térségében, emiatt torlódik a forgalom - közölte az Útinform péntek reggel a honlapján.

Megölte csecsemőjét egy anya

Pataki József 2022.11.24.
A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a két hónapos gyermekét megfojtó komlói nő ellen.
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Berúgja a tél az ajtót, megérkezik a fogvacogtató hideg

AC News 2022.11.26.
Mára a köd miatt 10 megyében is veszélyre figyelmeztet, a következő hétre pedig az átlagosnál hidegebbet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Katalin vonattal utazott el Volodimir Zelenszkijhez

AC News 2022.11.26.
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.  

Szijjártó Péter: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

AC News 2022.11.25.
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögez...

Világ

Fegyveres leszámolás a szerb-magyar határnál

AC News 2022.11.25.
Ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a szerb-magyar határ közelében, ezúttal a Röszkével szomszédos Horgoson - közölte a szabadkai Pannon RTV pénteken.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Pataki József 2022.11.24.
Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával - j...

Újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Pataki József 2022.11.24.
Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére - az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a K...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Szerednyey Béla Ferenc pápától kért engedélyt

AC News 2022.11.26.
A közismert színész szeretné feleségét templomban is elvenni, ám ez nem olyan egyszerű.  

Teljesen kiborultak Mariah Carey rajongói

AC News 2022.11.25.
Sokan úgy vélik, hogy az aranytorkú énekesnő a koncertjén végigtátogta a leghíresebb számát, amely nem mellesleg egy kisebb vagyont hozott eddig neki.

Kovács Kati vallomása Balázs Fecó haláláról: Kicsit szerintem mind hibásak vagyunk

AC News 2022.11.25.
Szerettei és pályatársai a mai napig gyászolják a két évvel ezelőtt elhunyt Balázs Fecót. Kovács Kati a mai napig elérzékenyül, ha zenésztársára gondol.
video3a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro